Укр Рус
21 жовтня, 08:20
2

Готувати серед льоду й снігу: на станції "Вернадського" розповіли, як це – бути полярним кухарем

Основні тези
  • Кухар на станції "Вернадського" повинен мати профільну освіту.
  • Він готує обід та вечерю щодня, крім неділі, та продумує збалансоване меню для всієї команди. 

Бути професійним кухарем – справа не найпростіша. А коли вирушаєш в експедицію з полярниками, то й пригод стає куди більше.

Працювати кухарем на станції Вернадського може бути цікаво, але потрібно бути готовим до деяких викликів, які супроводжуватимуть буденність. Як це – працювати полярним кухарем, розповідає 24 Канал з посиланням на фейсбук Національного антарктичного наукового центру.

Читайте також Тільки молоко – і шедевр на столі: насолоджуємося найлегшим десертом без борошна і желатину

Яке життя у кухаря на станції "Вернадського"? 

Отримати цю роботу можуть лише професіонали, адже потрібно не лише готувати, а й планувати меню і раціон. Працювати потрібно кожного дня, окрім неділі, але є можливість довше поспати – члени команди готують собі сніданок самостійно. 

На обід кухар повинен подати суп, основну страву, гарнір, салат, узвар,  на вечерю – те ж, але без супу. 

Антарктида – це заповідник, тому готувати місцевих тварин не можна / Фото AntarcticCenter

Полярники можуть поласувати морозивом, а ще на станції чимало шоколаду. На Дні народження кухар випікає торт, і зрідка тішить команду піцою, бургерами та іншими улюбленими стравами. 

Фрукти, овочі та зелень привозять раз на рік, тому зазвичай все зберігається у замороженому або консервованому вигляді.  

Що стосується перекусів, то для команди є декілька холодильників з їжею, яку не з'їдають одразу, та інші продукти, тож кожен може пости у зручний для себе час. 

Уся техніка на станції "Вернадського" працює від дизель-генератора, тож умови роботи такі ж, як на звичайній кухні. Однак є нюанси через зберігання продуктів: наприклад, жовтки після розморожування стають дуже густими, тому збивати їх доводиться довше. 

Яка заготовка була б корисною полярникам? 

  • Лимони – це фрукт, який постійно є на станції, їх часто пересипають цукром. 

  • А також можна їх засолити – це продовжує їх термін зберігання та дозволяє надавати стравам особливого смаку.