Ні на грам не почорніє: як зберегти свіжість нарізаного авокадо і дати йому ще 7 днів "життя"

2 жовтня 2024, 12:31
Читать новость на русском

Джерело:

Express

Багато людей неправильно зберігають авокадо, що призводить до значного скорочення терміну його придатності. При цьому недостатня обізнаність щодо правильних методів зберігання призводить до того, що деякі люди вдаються до потенційно небезпечних альтернатив.

Експерти рекомендують просту техніку, яка може продовжити термін зберігання цих популярних фруктів ще на тиждень. Як зберегти свіжість нарізаного авокадо, розповідає Express.

Читайте також Геніально та просто: як зварити курячі яйця без варіння – ніколи не здогадаєтеся

Вода – не найкращий метод

Широко розповсюдженим методом зберігання нарізаного авокадо є занурення його у воду. Однак така практика може сприяти розмноженню шкідливих бактерій на поверхні плодів, зокрема сальмонели та лістерії, що значно підвищує ризик харчових захворювань.

Авокадо природним чином несе бактерії на своїй шкірці, і коли його поміщають у воду, ці мікроорганізми можуть проникнути в м'якуш фрукта. Крім того, авокадо особливо чутливий і може вбирати вологу, що призводить до кашоподібної текстури, яка погіршує смак і якість.

Як правильно зберігати нарізане авокадо?

Секрет збереження свіжості нарізаного авокадо полягає в мінімізації впливу кисню. Це дуже важливо, оскільки окислення може призвести до потемніння м'якоті фрукта, в результаті чого він набуває непривабливого коричневого кольору.

Простий, але ефективний спосіб зберегти свіжість авокадо – додати кілька крапель лимонного або лаймового соку на зріз фрукта. Лимонна кислота, що міститься в цих соках, діє як природний антиоксидант, гальмуючи процес окислення.

Після цього бажано щільно загорнути авокадо в поліетиленову плівку, щоб мінімізувати доступ повітря. Зберігання загорнутого авокадо в холодильнику допоможе зберегти його свіжість протягом декількох днів.


Як зберегти свіжість нарізаного авокадо / Фото Unsplash

Як щодо цілого авокадо?

  • Покладіть авокадо у темному місці, якомога далі від прямих сонячних променів. Сонце може прискорити процес дозрівання, що вплине на смак.
  • Якщо авокадо ще твердий та має світло-зелений колір, не кладіть його в холодильник. Краще покладіть на сонце.
  • За умови правильного зберігання цілі авокадо можуть зберігатися до семи днів за кімнатної температури, а потім до трьох днів – в холодильнику після дозрівання.

Дотримуючись кількох простих рекомендацій, споживачі можуть насолоджуватися свіжим і смачним авокадо, мінімізуючи ризики для здоров'я. Правильні методи зберігання не лише подовжують термін придатності фрукта, але й допомагають зберегти його винятковий смак.

До речі: якщо не хочете чекати днями, поки авокадо "дозріє сам", його можна зробити стиглим лише за 10 хвилин.