З ним Різдво буде особливим: готуємо здобний штолен – рецепт Лілії Цвіт
Штолен – це німецька випічка, яка стала своєрідним символом затишного сімейного Різдва. Українські господині роблять його вкрай смачним.
Цей різдвяний штолен ідеально доповнить теплу святкову атмосферу. А щоб не помилитися у пропорціях і без зусиль отримати ідеальний результат, 24 Канал пропонує скористатися рецептом відомої кулінарки Лілії Цвіт, яким вона поділилася на своєму ютуб-каналі.
До речі "Різдвяний пень": як приготувати пляцок, від якого всі ваші гості будуть шоковані
Рецепт різдвяного штолена
- Час: 2 години + кілька днів
- Порцій: 3 по 500 – 600 грамів
Інгредієнти:
Для опари:
– 100 грамів пшеничного борошна;
– 10 грамів сухих дріжджів;
– 150 мілілітрів молока;
– 1 столова ложка цукру.
Для тіста:
– 2 яйця;
– 50 грамів вершків 15%;
– 80 грамів цукру;
– 16 грамів ванільного цукру;
– щіпка солі;
– 250 грамів вершкового масла 82%;
– 460 грамів пшеничного борошна.
Для наповнення:
– 50 грамів апельсинових цукатів;
– 5 грамів цедри грейпфрута;
– 150 грамів інших сухофруктів;
– 100 грамів мигдалю;
– 3 грами лимонної кислоти;
– 100 мілілітрів коньяку.
Спеції:
– 1 чайна ложка кориці;
– 1 чайна ложка куркуми;
– 1 чайна ложка меленого кардамону;
– 1 чайна ложка мускатного горіха.
Додатково:
– 50 грамів вершкового масла;
– цукрова пудра.
Приготування:
У банку або контейнер із кришкою покладіть апельсинові цукати, цедру грейпфрута, суміш сухофруктів, подрібнений мигдаль, дрібку лимонної кислоти та спеції. Залийте все коньяком, перемішайте й закрийте кришкою. Поставте ємність у холодильник на 5 днів, щоб начинка добре настоялася.
У великій мисці з’єднайте борошно, цукор і сухі дріжджі. Додайте тепле молоко та перемішайте до однорідності. Накрийте миску плівкою або рушником і залиште в теплому місці на 30 хвилин для підйому.
У другій мисці змішайте яйця, розтоплене вершкове масло, вершки, цукор та ванільний цукор. Збивайте міксером до повного розчинення цукру та отримання гладкої консистенції.
Додайте до яєчної суміші готову опару та половину просіяного борошна. Акуратно перемішайте лопаткою. Поступово додайте решту борошна й замісіть еластичне тісто руками.
Додайте до тіста підготовлену начинку з сухофруктів та подрібнений обсмажений мигдаль. Підсипте трохи борошна, щоб тісто не липнуло до рук. Ретельно вимісіть тісто, щоб начинка рівномірно розподілилася. Покладіть тісто в тепле місце на 1 годину, щоб воно піднялося.
Розділіть тісто на дві рівні частини. Розкачайте кожну у пласт завтовшки близько 2 сантиметрів. Сформуйте штолени, надавши їм традиційну подовгасту форму. Перекладіть заготовки на деко, застелене пергаментом, і залиште на 30 хвилин для вистоювання.
Розігрійте духовку до 180 градусів. Випікайте штолени близько 50 хвилин, поки вони не стануть рум’яними. Щойно дістанете гарячі вироби з духовки, щедро змастіть їх розтопленим вершковим маслом з усіх боків. Посипте товстим шаром цукрової пудри.
Дочекайтеся, поки штолени повністю охолонуть, після чого загорніть їх у пергаментний папір. Для найкращого смаку зберігайте випічку в холодильнику не менше 2 тижнів – це дозволить ароматам настоятися й розкритися.
Смачного!
Колоритний смак, який не забувають: рецепт салату "Тіфані".