Дизайнерка воскресила тисячолітню технологію холодильника з глини

23 листопада 2023, 15:01
Читать новость на русском

Джерело:

Lea Lorenz

Дизайнерка з Німеччини Леа Лоренц, яка створила незвичайний глиняний холодильник TONY, насправді лише воскресила принцип охолоджувального випарника, відомий ще нашим далеким предкам. Він не забезпечить вам можливості сучасних електричних аналогів, але є вельми цікавим сам по собі.

Як зазначає сама дизайнерка, на створення її "надихнули" продукти, схильні до передчасного псування через неправильне зберігання – овочі, фрукти та хлібобулочні вироби.

Дивіться також Учені вперше надрукували роботизовану руку з кістками, зв’язками та сухожиллями

Як це працює

Конструкція охолоджувача і принцип його роботи надзвичайно прості. Він складається з кількох окремих, встановлених один на одного контейнерів для продуктів із резервуаром для води та кришкою. Самі камери виготовлені з пористої глини раку, що видобувається в регіоні Вестервальд.

Раку – це техніка створення кераміки, що зародилася в стародавній Японії. Спочатку в цій техніці виготовляли чаші, курильниці та глечики для чайної церемонії. Однак пізніше техніка раку прийшла в Європу і стала використовуватися не тільки для цих виробів, а й для звичайних кухлів, тарілок і багато чого іншого.

Глина поглинає воду з ємності, яка, випаровуючись зі стінок контейнера, охолоджує його вміст до температури від 13 до 17 градусів за Цельсієм.


Охолоджувач TONY / Фото Леа Лоренц/Колаж 24 Каналу


Охолоджувач TONY / Фото Леа Лоренц/Колаж 24 Каналу

Корпус таких холодильників досить міцний і забезпечує їм тривалий термін експлуатації.

У разі пошкодження або закінчення терміну служби глиняний холодильник утилізується шляхом перероблювання у вогнетривку глину, яку потім можна використовувати для виробництва нових холодильників, забезпечуючи тим самим екологічно замкнутий безвідходний цикл.


Охолоджувач TONY / Фото Леа Лоренц/Колаж 24 Каналу

Окремі глиняні холодильники доступні в трьох різних розмірах, які можна штабелювати одне на одного. Це має ту перевагу – кожен глечик працює окремо, ніж не прив'язаний до одного місця, і забезпечений достатньою кількістю води.

Дизайнерка наголошує на тому, що жоден з етапів створення такого холодильника не є небезпечним: ні виробництво, ні видобуток сировини, ні використання продукту не виділяють шкідливих для довкілля речовин.

  • Інтенсивні експерименти з різними типами глини під час приготування показали, що глина раку найкраще поглинає воду з резервуара для води і забезпечує оптимальний охолоджуючий ефект.
  • Глина раку, що використовується для виробництва, походить з регіону Вестервальд у Німеччині, що дозволяє уникнути довгих транспортних маршрутів і, отже, зменшити викиди вуглекислого газу.
  • Після виробництва глиняні кулери обпалюються при найнижчій можливій температурі 1000 градусів, щоб споживати мінімум енергії.
  • Глиняний глечик-холодильник виготовлено міцно, щоб він служив якомога довше.