Україна більше імпортує овочів, ніж відправляє на експорт
- Україна імпортує більше овочів, ніж експортує, через високе споживання та відносно невелике виробництво.
- Тарас Баштанник вказує, що Україна є нетто-імпортером овочів, а теплиці вимагають імпорту свіжих овочів взимку через високу собівартість.
В Україні цього року імпортують овочів більше, ніж наші виробники здатні відправити на експорт. Ті ж позиції овочів, що не вродили забезпечуються на ринку лише імпортом.
Чому імпорт переважає над експортом?
В Україні постійно спостерігається високе споживання овочів, повідомляє 24 Канал із посиланням на SEEDS. Однак через відносно невелике їх виробництво, країні доводиться імпортувати овочі, яких бракує, з-за кордону.
Читайте також Кавун на українському ринку вже дешевший, ніж минулий рік
Президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник в інтерв'ю Центру економічної стратегії розповів, що Україна – нетто-імпортер овочів, а не експортер, бо в Україні високе споживання овочів та відносно невелике виробництво. То ж Україна об'єктивно споживає все, що виростила сама.
А ті позиції, які цього року не вродили, вона ще дотягує, доімпортовує: цибулю, картопля. Я говорив про всі овочі відкритого ґрунту,
– зазначає Тарас Баштанник.
Зверніть увагу! На його переконання, теплиці – це окрема тема, взимку свіжі овочі в Україну треба завозити. На той час собівартість овочів в Україні дуже висока і більша за імпортні через клімат та вартість енергоносіїв.