Сезон ще не завершується: які гриби досі можна знайти у лісі
- Лисички можна збирати до кінця осені, особливо в хвойних та листяних лісах.
- Важливо ретельно обробляти гриби, щоб уникнути ризику отруєння.
Лисички залишаються доступними для збору й у листопаді, адже їхній природній цикл дозволяє плодоносити до кінця осені. У профільних відомствах наголошується: важливо не лише знати місце зростання грибів, але й дотримуватися правил їхньої обробки, оскільки навіть їстівні види можуть становити ризик за неналежного приготування.
Чи можна збирати лисички у листопада?
Лисички справжні або лисички звичайні зустрічаються по всій території України, передає 24 Канал з посиланням на Державну екологічну інспекцію у Чернігівській області.
Читайте також Чи можна приватизувати ділянку без згоди сусідів
Водночас зустріти такі гриби можна найчастіше у хвойних та листяних лісах, переважно добре освічених. Крім того, вони ростуть на не дуже моховитих галявинах зі слабким трав'янистим покривом.
- А ще лисички ростуть група з липня по кінець осені, тобто до листопада. А деякі з'являються влітку після грозових дощів.
- Також гриби мають доволі специфічний смак та аромат, а за калорійністю вони схожі з печерицями та опеньками, але значно поступаються білим грибам та підберезникам.
У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Київській області пояснили, що не менш важливим аспектом профілактики є правильна обробка грибів.
Відтак після того, як зібрали гриби варто очистити їх від землі та сміття, потім ретельно промити та піддати належній термічній обробці.
Виведіть свій агробізнес на новий рівень! Open Agri Club – платформа, яка допомагає малим фермерам та агропідприємствам розвиватися, впроваджувати нові рішення і зростати. Фінансування під посівну, аналіз грунту, добрива, досвід експертів та фахові консультації. Будуйте майбутнє українського агросектору разом з Open Agri Club.
Річ у тім, навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння, якщо вони перезрілі, зіпсовані або неправильно приготовані.
Зверніть увагу! Перші страви з грибів необхідно варити щонайменше 40 – 50 хвилин, а для смаження чи тушкування гриби попередньо відварюють 20 – 30 хвилин.
Які гриби зараз ростуть?
Восени у лісі можна знайти такі види грибів: крім лисичок, це підберезники, опеньки тополеві та інші. Наприклад підберезники ростуть біля берез.
Як розповів для 24 Каналу міколог Остап Богославець, найкраще на ріст грибів впливає волога та температура повітря, а тому найсприятливішою порою для цього є осінь.