Укр Рус
31 серпня, 13:49
2

Посуха змінила ціни на яловичину: які проблеми мають фермери Великої Британії

Основні тези
  • Літо 2025 року стало найтеплішим у Великій Британії з 1929 року, що призвело до скорочення поголів'я худоби та збільшення цін на м'ясо.
  • В Україні виробництво яловичини скоротилося вдвічі за останні 10 років, основними причинами є скорочення поголів'я, зростання собівартості утримання та енергетичні витрати.

Літо 2025 року стало найтеплішим у Великій Британії з 1929 року. Через це фермери почали використовувати зимові запаси через відсутність трав на полях, а деякі фермери будуть змушені скоротити поголів'я худоби.

Що з виробництвом яловичини у Великій Британії?

Місцеві мешканці почали відмовлятися від випасів корів ще 2 місяці тому, а годувати худобу почали двічі на день сумішшю силосу, сіна та зернових для забезпечення її поживними речовинами, передає 24 Канал з посиланням на Reuters.

Читайте також Які землі не можна приватизувати у 2025 році в Україні

  • За рік ціни на продовольство у Великій Британії зросли на майже 5%, зокрема основна частина витрат припала на яловичину.
  • Водночас торік виробництво яловичини досягнуло 5,4 мільярда доларів в грошовому еквіваленті.
  • Крім того, Велика Британія є одним із ключових постачальників на ринку яловичини Європейського Союзу.

Зауважте! У 2025 році рекордний урожай був для фермерів, що вирощують полуницю та малину. А такі капустяні, включаючи броколі, капусту та цвітну капусту, постраждали та їхньої пропозиції бракує.

Яке виробництво яловичини в Україні?

За даними Європейської Бізнес Асоціації, виробництво яловичини в Україні скоротилося вдвічі за останні 10 років – з 417 тисяч тонн у 2014 році до 231 тисячі тонн у 2024 році.

Основна причина такого – скорочення поголів'я великої рогатої худоби, зростання собівартості утримання, енергетичні та кормові витрати та загальна економічна ситуація в країні.

Чи їдять українці яловичину

Відомо, що українці стали менше їсти яловичину – майже у 2,5 раза, ніж в середньому у світі. Річ у тім, що громадяни надають перевагу курятині, яка є дешевшою порівняно з яловичиною.