Укр Рус
22 жовтня, 12:19
3

Україна серед світових лідерів по приросту темпів надоїв на фермах

Основні тези
  • Обсяги надоїв молока на фермах в Україні зросли на 21% у вересні 2025 року порівняно з вереснем 2024 року.
  • Домашні господарства скоротили обсяги виробництва молока на 12% за перші дев'ять місяців 2025 року порівняно з аналогічним періодом 2024 року.

Молочні ферми збільшили обсяги надоїв молока протягом минулого місяця. Однак обсяги надоїв у домашніх господарствах впали.

Надої домашніх господарств впали

Домашні господарства усіх категорій у вересні 2025 року виробили 613 тисяч тонн молока-сировини, повідомляє 24 Канал із посиланням на Асоціацію виробників молока. Це на 27 тисяч тонн менше (-4%) відносно серпня 2025 року і на 2 тисячі тонн менше (-0,3%) відносно вересня 2024 року.

Читайте також Вартість молочних продуктів може зрости восени: на скільки піднімуться ціни 

Фахівці констатують, що у січні – вересні 2025 року обсяги надою в Україні становили 5,31 мільйона тонн, що на 241 тисячу тонн менше (-4%) відносно минулорічного періоду. 

Важливо! У вересні 2025 року частка підприємств у виробництві молока-сировини склала 45%, а господарств населення — 55%.

Ферми збільшують надої

За даними Держстату підприємства виробили 279 тисяч тонн молока-сировини у вересні 2025 року, що на 11 тисяч тонн більше (+4%) порівняно з серпнем 2025-го, але на 49 тисяч тонн більше (+21%) порівняно з вереснем 2024 року. У січні – вересні 2025 року МТФ виробили 2,38 мільйона тонн молока-сировини, що на 165 тисяч тонн більше (+7%) відносно минулорічного періоду.

У господарствах населення у вересні 2025 року надоїли 334 тисяч тонн молока, що на 38 тисяч тонн менше (-10%) відносно серпня 2025 року і на 51 тисячу тонн менше (-13%) відносно вересня 2024-го, 
– говорять фахівці.

У січні – вересні 2025 року присадибний сектор виробив 2,92 мільйона тонн молока-сировини, що на 406 тисяч тонн менше (-12%) відносно тогорічного періоду.

Чому скорочуються загальні обсяги виробництва молока?

Аналітик асоціації Георгій Кухалейшвілі зазначає, що обсяги виробництва молока-сировини скорочуються насамперед за рахунок присадибного сектору. Ймовірно, якщо до 2030 року особисті селянські господарства не здійснять укрупнення, то їхнє молоко перестане надходити на переробку і використовуватиметься для власного споживання.

Втім, промисловий сектор компенсує скорочення частки господарств населення та демонструє стабільність у виробництві молока-сировини попри блекаути та ракетно-бомбові удари. Темпи приросту виробництва молока-сировини в промисловому секторі України з початку 2025 року були одними з найкращих у Європі та світі, 
– наголосив фахівець.

Цікаво! Темпи приросту надою з початку року в США становили +1,7%, у Новій Зеландії +1,4%, Уругваї +4,9%, а у ЄС обсяги виробництва молока-сировини стабільні (-0,1%).

Виробництво українських сирів скорочується через вплив імпорту

  • Виробництво українських сирів скорочується через зростання імпорту дешевої європейської продукції, яка витісняє вітчизняну продукцію з ринку.

  • Українські виробники намагаються компенсувати втрати через експорт, але його обсяги значно менші за імпорт, що змушує їх переглядати бізнес-стратегії.