Менше солі й цукру – більше фруктів і зелені: як у школах впроваджують здорове харчування

15 листопада 2023, 18:49
Читать новость на русском

Джерело:

ТСН

У школах України продовжують втілювати у життя реформу харчування. Раціон передбачає менше солі та цукру та більше фруктів і зелені.

Діти тепер їдять корисну їжу. Однак ціни на страви у шкільних їдальнях зросли.

Дивіться також Лише корисна їжа: в Україні презентували Стратегію реформи шкільного харчування

Як впроваджують реформу харчування у школах України

У луцькому ліцеї №27 учні вже другий рік поспіль можуть їсти рибу, м'ясо й овочі. Напівфабрикати, ковбаси і сосиски у меню відсутні. Діти стравами задоволені. Меню при цьому розписують на місяць уперед. Воно тепер містить менше солі й цукру, а більше – зелені та фруктів. Хоча кухарі й зізналися: готувати за новими рецептами було складно.

У спеціалізованій школі №127 у Києві перейшли на новий раціон три роки тому. Так, учням довелося відвикати від сухариків й чипсів.

Заміна борошна на овочі та корисні крупи, відмова від шкідливих сосисок вплинула і на вартість страв. Ціни тепер вищі.

Дивіться також Кабмін схвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023 – 2027 роки

Що відомо реформу системи шкільного харчування

  • Реформа шкільного харчування стартувала у 2020 році з ініціативи першої леді України Олени Зеленської.
  • З 1 січня 2022 року в українських школах і дитсадках запровадили оновлене меню.
  • Його розробив відомий шеф-кухар Євген Клопотенко.
  • Так, у меню з'явилися шпундра, банош, львівський сирник.
  • Воно передбачає зменшення хлібобулочних виробів, поступову відмову від цукру та солі, а також збільшення овочів і м'яса.
  • До слова, уряд недавно схвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023 – 2027 роки.