Укр Рус
21 липня, 16:00
2

Убезпечте себе – перевірте ще на базарі: 3 небезпечні ознаки при купівлі дині

Основні тези
  • Щоб вибрати солодку і стиглу диню, слід звернути увагу на її запах, шкірку, хвостик та звук при постукуванні.
  • Стигла диня повинна мати приємний солодкий аромат, рівномірний колір шкірки без пошкоджень, сухий хвостик і глухий звук при постукуванні.

У розпал літньої спеки соковиті та солодкі дині – ідеальний десерт. Цей свіжий фрукт не лише втамовує спрагу, але й містить багато вітамінів.

Однак, не всі дині однаково корисні та можуть нести потенційні ризики для здоров'я. 24 Канал з посиланням на РБК-Україна розповідає, які 3 ознаки на дині вказують, що її не варто обирати.

Читайте також Буде як свіжа навіть в лютому: ідеальний спосіб заготівлі зелені на зиму

Яку диню не варто купувати?

  1. З тріщинами та пошкодженою шкіркою

Експерти попереджають, що видимі тріщини або розриви на поверхні динь становлять значний ризик для здоров'я. Ці мікропошкодження створюють точки входу для шкідливих мікробів, в тому числі небезпечних кишкових бактерій, які можуть легко проникнути в плід.

Споживання таких динь може призвести до харчового отруєння або серйозних шлунково-кишкових розладів. 

  1. З занадто сильним ароматом

Хоча запах дині є ключовим моментом, сильний і солодкий запах бродіння має насторожувати. Він сигналізує про початок ферментації або псування, вказуючи на те, що плід перезрілий. Такі дині можуть бути гнилими й становити потенційну небезпеку для здоров'я.

  1. Занадто м'яку

У попередженні для споживачів експерти підкреслили, що занадто м'яка або "ватяна" текстура дині теж може свідчити про її псування. Якщо при легкому натисканні на шкірку залишаються вм'ятини або, якщо шкірка легко продавлюється, швидше за все, плід зіпсувався.

Теж цікаво: як зрозуміти, що кавун солодкий і стиглий.