Як підготуватися до блекаутів влітку: онлайн-серіал про консервацію "Лайфхаки з банки"

7 серпня 2023, 10:00
Читать новость на русском
СПЕЦПРОЄКТ

У свідомості українців консервація продуктів – не лише давній та надійний спосіб зберігання овочів із грядки, але й ціла традиція, що перейшла у спадок від бабусі чи мами. За багато років практики кожна родина вивела свої ідеальні рецепти, якими дивує близьких за спільними застіллями.

Звісно, швидкий ритм життя в місті, відсутність власного городу чи саду та щойно зібраних овочів із грядок, знизили популярність цього способу обробки, зазначає 24 Канал. Однак, як показала минула зима, – дарма.

До теми "Наша Ряба" передала маленьким українцям дитяче харчування "КОКО" з якісної курочки

Щоб повернути цю традицію та популяризувати правильне зберігання продуктів, в межах акції "Збережемо урожай разом з МХП" благодійний фонд "МХП-Громаді" запустив освітній онлайн-серіал "Лайфхаки з банки". Ініціатори проєкту планують безкоштовно розповсюдити серед українців понад 3 мільйони кришок для консервування.

Проєкт, що підтримує продовольчу безпеку України

Вже понад 6 років команда благодійного фонду "МХП-Громаді" робить все, щоб підтримати українців. З лютого 2022 року команда розширила свій спектр діяльності. Наразі "МХП-Громаді" забезпечує необхідним захисників, переселенців, дітей, людей похилого віку, лікарів та медичні установи. Крім того, Фонд активно працює над фінансовою та експертною підтримкою ідей щодо продовольчої безпеки та розвитку сільського господарства в громадах.

Лише протягом 2022 року благодійний фонд роздав понад 114 800 пакунків насіння для вирощування овочів у 11 областях України в рамках кампанії "Посій насіння з МХП". Усього було засіяно понад 310 гектарів землі, від Волинської до Дніпропетровської областей. А це – 11 тонн урожаю.

Проводячи систематичну та послідовну роботу із громадами, команда благодійного фонду зацікавилася, як саме українці використовують урожай. Виявилося, що більшу частину зібраних овочів люди зберігали на зиму. Однак не всі способи виявилися однаково ефективними.

Як показала минула зима, зберігати продукти тільки в морозилці не є єдиним правильним варіантом. Постійні блекаути змушували скоріше з’їдати запаси їжі або ж просто викидати, бо інколи електроенергії не було днями,
– розповіла Тетяна Волочай, директорка благодійного фонду "МХП-Громаді".

БФ "МХП-Громаді" вигадав цікавий спосіб підготуватися до зимових блекаутів

Фонд вирішив зосередитися на популяризації консервації. Насамперед команда провела внутрішнє опитування, згідно із яким виявилося, що найбільше родини закручують:

  • огірки,
  • помідори,
  • кабачки,
  • овочеві салати.

Далі – народилася ідея зняти онлайн-серіал "Лайфхаки з банки". Це своєрідне продовження проєкту від "МХП-Громаді" – "Лайфхаки з грядки", присвяченому порадам, як посіяти й виростити максимальний урожай на присадибній ділянці.

Ведучою стала авторка блогу про сад, город, а тепер ще й про домашню консервацію – Юлія Спасібова. Як наголошують автори проєкту, зараз українці збирають зі своїх городів щедрі врожаї, тож липень та серпень – найкращий час робити заготовки, а тим, хто не опанував цього мистецтва, – навчатися разом із досвідченою господинею. Так, за 5 серій ведуча стане для кожного справжньою вчителькою, порадницею та подругою, котра легко розповість цікаві факти про урожай, поділиться особистими лайфхаками та рецептами консервації.

Важливо не тільки вміти правильно посадити та виростити врожай, але також його зібрати та заготовити на зиму. Мої поради допоможуть зробити процес консервації легшим, овочі смачнішими, а термін їхнього зберігання – довшим. Користуючись лайфхаками з серіалу, зробити заготовки на зиму, зможе і новачок і професіонал в консервації,
– ділиться Юлія Спасібова.

Як законсервувати улюблені овочі: лайфхаки від господині

Секрети консервації огірків

Перший випуск був присвячений одному із найважливіших овочів для українців – огірку. За словами Юлії, щоб приготувати ідеальну закрутку, необхідно обирати невеликі овочі з тонкою шкіркою, використовувати кам’яну сіль, що подовжує термін зберігання заготовок, а на фінальному етапі – подбати про те, щоб відстань між кришкою та вмістом банки становив не більше ніж 1,5 сантиметра. Більше корисних порад вже можна отримати на ютуб-каналі проєкту.

Хрусткі огірки на зиму: дізнайтеся авторський секрет у відео

Рецепт хрустких огірків

Інгредієнти (на однолітрову банку):
– огірки;
– кріп – 1 парасолька;
– цибуля – 1 штука;
– сіль – 1 чайна ложка;
– цукор – 3 чайні ложки;
– суміш перців – 0,5 чайної ложки;
– оцет – 9 чайних ложок.

Спосіб приготування:
1. Огірки, кріп, цибулю (ріжемо кільцями), сіль, цукор, перець складаємо в банку та заливаємо кип'ятком.
2. Настоюємо 15 хвилин під кришкою, відтак зливаємо маринад у каструлю, кип'ятимо.
3. Огірки заливаємо гарячим маринадом, додаємо в банку 9 чайних ложок оцту й закатуємо.

Як законсервувати помідори

Перший випуск отримав чимало схвальних відгуків, а вже за тиждень глядачам запропонували ознайомитися із секретами консервування помідорів. Так, у другій серії блогерка-городниця розповіла, як правильно обрати овочі, що врятує їх від цвілі, а також пояснила, для чого укутувати банки рушником. Про все це можна дізнатися із відео.

Як законсервувати помідори на зиму: дивіться відео

Рецепт помідорів на зиму

Інгредієнти (на трилітрову банку):
– помідори;
– цукор – 2 столові ложки з вершком;
– сіль – 1 столова ложка з вершком;
– оцет 9% – 2 столові ложки;
– перець горошок духмяний – 6 горошин;
– перець болгарський – 1 штука;
– часник – 2 зубчики;
– гвоздика;
– листя смородини;
– листя вишні.

Спосіб приготування:
1. Овочі миємо, болгарський перець нарізаємо соломкою.
2. Стерилізуємо банку 15 хвилин.
3. Всі інгредієнти складаємо в банку, заливаємо кип’ятком, додаємо оцет, накриваємо кришкою та закатуємо.

Швидкий рецепт вітамінного соте з кабачків

Кабачки – ще один овоч, який щедро родить в наших широтах. Рецептів його приготування є безліч. Однак, щоб зберегти овоч та насолодитися ним і в зимовий період, Юлія Спасібова пропонує приготувати вітамінне соте. За словами блогерки, ця страва неодноразово рятувала її під час неочікуваних візитів гостей.

Для консервування найкраще обирати зеленуваті плоди кабачка або цукіні. Більше деталей – у відео.

Вітамінне соте з кабачків за 10 хвилин: дивіться відео

Соте з кабачків за 10 хвилин

Інгредієнти:
– кабачки;
– огірки;
– помідори;
– кріп – 50 грамів;
– часник – 2 зубчики.
Для маринаду:
– вода – 6 стаканів;
– сіль – 2 столові ложки;
– цукор – 1 стакан;
– оцет 9% – 1 стакан;
– кетчуп – 5 столових ложок.

Спосіб приготування:
1. Кабачки нарізаємо кільцями товщиною приблизно 1 сантиметр. Складаємо в каструлю та варимо 3 хвилини.
2. Помідори нарізаємо дольками, а огірки – кружечками.
3. Готуємо маринад: змішуємо воду, сіль, цукор, оцет та кетчуп. Ставимо на плиту та доводимо до кипіння.
4. У банку складаємо кабачки, огірки та помідори, кріп та часник й заливаємо маринадом.
5. Накриваємо кришкою та закатуємо.

Буряк для борщу та салатів

Ще одна овочева культура, багата поживними речовинами – це буряк. Саме тому кожна господиня намагається заготовити його про запас.

Однак не весь буряк підходить для консервації. Наприклад, коренеплоди з плямами на шкірці – не найкращий вибір. Як же підібрати буряки, щоб вони збереглись упродовж усієї зими, якраз і розповідає Юлія Спасібова у четвертому випуску "Лайфхаків з банки".

Буряки на зиму для борщу й салату: дивіться відео

Рецепт ідеальних буряків

Інгредієнти (на однолітрову банку):
– буряки;
– оцет 9% – 0,5 стакана;
– цукор – 1,5 – 2 стакани;
– сіль – 1 столова ложка;
– вода – 1 літр;
– суміш перців – 1 чайна ложка.

Спосіб приготування:
1. Буряки вимити, відварити до готовності, почистити.
2. Готуємо маринад: у кип'яченій воді розчинити цукор, сіль та суміш перців. Варити 5 хвилин.
3. В банку складаємо буряки та заливаємо гарячим маринадом, додаємо оцет, закриваємо кришкою та настоюємо 15 хвилин.
4. Закатуємо банку, перевіряємо на герметичність, тобто перевертаємо шийкою донизу та добре закутуємо рушником, щоб уникнути перепаду температури – і банки краще зберігалися.

Що приготувати з моркви та перцю

У фінальному випуску блогерка поєднала відразу кілька інгредієнтів, створивши універсальний салат на зиму. Відтворити рецепт може кожен. Все, що для цього потрібно – переглянути відео.

Морква з перцем – салат нашвидкуруч: дивіться відео

Швидкий рецепт салату 

Інгредієнти (на 5 однолітрових банок):
– морква – 1 кілограм;
– болгарський перець – 1 кілограм;
– цибуля – 1 кілограм;
– оцет 9% – 2 столові ложки;
– сіль – на свій смак;
– кетчуп – 5 столових ложок.

Спосіб приготування:
1. Овочі ретельно вимити та очистити.
2. Моркву та болгарський перець нарізати соломкою.
3. Цибулю нарізати півкільцями.
4. На кожну банку салату додаємо ложку кетчупу, а також сіль.
5. Змішуємо інгредієнти та ставимо варити на 30 хвилин.
6. Додаємо 3 столові ложки оцту у банку для закатування.
7. Складаємо салат у банку.
8. Накриваємо кришкою та закатуємо.

Результати проєкту

Онлайн-серіал, зйомка якого відбулася в Кулінарному центрі МХП за підтримки Благодійного фонду "МХП-Громаді" та бренду МХП "Секрети Шефа", став ще одним етапом підтримки продовольчої безпеки України. Керівники фонду сподіваються, що схожі проєкти здатні допомогти українським родинам легко та швидко сформувати корисний та різноманітний раціон на зиму.

Нам важливо не тільки допомогти з насінням, але й розказати, як краще його посадити, щоб зібрати більше врожаю, та як його зберегти на більш тривалий термін. Реалізацією цього та подібних проєктів, ми підтримуємо продовольчу безпеку України та сприяємо тому, щоб кожна українська родина мала достатні запаси їжі на зиму,
– підсумувала Тетяна Волочай, директорка благодійного фонду "МХП-Громаді".