Укр Рус
11 липня, 11:34
3

Що таке "оладки" та яке походження має ця відома страва

Основні тези
  • Слово "оладки" походить від грецького ἐλάδιον, що означає "олія", оскільки оладки смажать на олії.
  • У різних регіонах України оладки мають різні назви в українській мові, наприклад, "ладки" на Поліссі, "присканці" з яблуками в Галичині, та "припіканці" з начинкою в Центральній Україні.
  • Оладки можуть бути як солодкими, так і солоними, і їх часто подають зі свіжими ягодами, варенням, сметаною або іншими добавками.

Для себе особисто цікаво не лише знати назви, а їх походження. Це допомагає розібратися, чи не використовуємо ми кальку, суржик чи росіянізми.

Про походження слова "оладки" та діалектичні назви страви, розповідає 24 Канал.

Дивіться також Як же правильно – бутерброд, канапка чи сендвіч: а ще маємо й українську назву цього перекусу 

Звідки взялася назва "оладки"

Ця смачна страва, якою ласують найчастіше на сніданок, є різновидом млинців – оладки. Це невеликі пухкі смажені коржики з рідкого тіста, традиційна страва не лише української кухні. 

Та яке походження має слово? Слово "оладок" має грецьке походження – ἐλάδιον < ἔλαιον  і означає "олія". Це логічно, адже оладки смажать саме на олії, і це – ключовий інгредієнт у приготуванні страви.

Ще однією версією походження назви – народна етимологія "оладки – бо розміром з долоню".

У різних регіонах України оладки мають свої назви:

  • ладки – застаріла форма, Полісся,
  • присканці – з яблуками, Галичина,
  • припіканці – з начинкою, Центральна Україна. 

Особливістю приготування оладок з начинкою є те, що її, начинку, солодку (фрукти чи ягоди), чи солону (м'ясо, ковбаса, сир, овочі чи зелень) вмішують одразу у тісто.

А саме тісто готують на основі води, молока, кефіру чи йогурту, з додаванням борошна, яєць соди чи дріжджів. Тісто має бути густиною як сметана і цим вони різняться від інших млинців – налисників.

Тому запам'ятайте:

  • оладка – це пухкий товстий невеликий коржик,
  • налисник – це тонкий млинець у який загортають начинку. 

І не варто називати ці страви – "блінчики", бо це росіянізм, і в українській мові такого слова немає. Ми смажимо – млинці.

Млинець чи блінчик: дивіться відео

Ця страва готується досить швидко, гарно насичує та змінює свій смак залежно від начинки чи додатку. А ще можна поекспериментувати зі смаком, змінивши борошно на вівсяне, рисове, гречане чи сочевичне. При такому рецепті вони будуть стравою для тих, хто дотримується правильного харчування.

А ще оладки – це й овочеві страви, наприклад, зараз, у літній сезон, їх можна приготувати й з кабачків.

Приготуйте собі оладки: дивіться відео

Приготуйте собі оладки, присмачіть їх свіжими ягодами, варенням чи повидлом, сметаною, шоколадом, згущеним молоком – і насолодіться смаком, ароматом і літом!