виноград
Виноград для вина розпочинають збирати сходу сонця. Для цього потрібно мати з собою ліхтарик, щоб побачити, що збирати, рукавички, щоб не забруднити руки та сікатор.
Найкращий сомельє України пояснив, що рання годину збору необхідна для того, щоб отримати концентрований напій. Адже сорт винограду ркацителі, з якого вироблятимуть біле вино, збирають вдосвіта.
Дуже гарна кондиція, коли він прохолодний. Його так краще переробляти, щоб він не перегрівався, не окислювався, – найкращий сомельє України 2011 року Олег Кравченко.
Головний агроном виноробного господарства Дмитро Мошул розповів, що з одного кілограму приблизно виходить й пляшка вина.
Потім виноград відправляють в лабораторію на аналіз. Адже тільки після перевірки професіонали вирішують, чи дозріли плоди і на який напій вони найкраще підходить.
Там ще не дуже велика цукристість, але дуже добра кислотність. Тому з цього вина вийде дуже смачне ігристе вино, – головний технолог виноробні Коблево Тетяна Матвеєва.
Далі ж виноград доправляють на виробництво. Грона з причепів висипають в бункер. А вже далі він надходить в дробарку, де очищається від гребеня.
Наступний етап – охолодження до 16 градусів. Головний технолог виноробні Коблево Тетяна Матвеєва розповіла, що по білому способу виноград поступає одразу в прес і з нього виділяється сік, виноградний сік. Преса пневматичні, а в середині в них є мембрана. Вона наче повітряна кулька, надувається, здувається. Таким чином немає перетирання кісточки, шкірочки, а йде дуже помірне, легеньке, ніжне виділення виноградного соку.
Для виробництва червоного вина - інша технологія. Адже виноград для такого напою разом шкіркою і м'якоттю відправляють на бродіння. Скільки воно триватиме, залежить від сорту і від того, який напій ми хочемо отримати - сухий чи напівсолодкий. Загалом, на виробництво вина, яке ми звикли пити, йде значно більше часу. Не менше декількох місяців. Саме стільки потрібно, щоб напій дозрів і в нього сформувався смак.