Найкращий сомельє України пояснив, що рання годину збору необхідна для того, щоб отримати концентрований напій. Адже сорт винограду "Ркацителі", з якого вироблятимуть біле вино, збирають вдосвіта. Про це повідомили кореспонденти 24 каналу.
Цікаво Депутатські обіди: скільки коштує поїсти в їдальні Верховної Ради – фото меню
"Дуже гарна кондиція тоді, коли він прохолодний. Його так краще переробляти, щоб він не перегрівався, не окислювався", – пояснив найкращий сомельє України 2011 року Олег Кравченко.
Головний агроном виноробного господарства Дмитро Мошул розповів, що з одного кілограму приблизно виходить й пляшка вина.
Сорт винограду "Ркацителі" / Фото imereti
Аналіз винограду
Потім виноград відправляють в лабораторію на аналіз. Тільки після перевірки професіонали зможуть вирішити, чи дозріли плоди і на який напій він найкраще підходить.
"Там ще не дуже велика цукристість, але дуже добра кислотність. Тому з цього винограду вийде дуже смачне ігристе вино", – розповів головний технолог виноробні Коблево Тетяна Матвеєва.
Виробництво вина
Далі ж виноград доправляють на виробництво. Грона з причепів висипають в бункер, а вже далі він надходить в дробарку, де очищається від гребеня.
Наступний етап – охолодження до 16 градусів. Головний технолог виноробні "Коблево" Тетяна Матвеєва розповіла, що по білому способу виноград поступає одразу в прес і з нього виділяється виноградний сік. Самі преса пневматичні, а в середині в них є мембрана. Вона наче повітряна кулька, яка надувається, здувається. Таким чином немає перетирання кісточки, шкірочки, а йде дуже помірне, легеньке, ніжне виділення виноградного соку.
Читайте також Ціни на овочі та фрукти: які причини зростання вартості продуктів
Для виробництва червоного вина – інша технологія. Адже виноград для такого напою разом із шкіркою та м'якоттю відправляють на бродіння. Скільки воно триватиме, залежить від сорту та від того, який напій ми хочемо отримати – сухий чи напівсолодкий.
Загалом, на виробництво вина, яке ми звикли пити, йде не менше декількох місяців. Саме стільки потрібно, щоб напій дозрів і в нього сформувався смак.