Укр Рус
6 вересня, 10:07
6

Якість – понад усе: як виробники працюють у часи повномасштабної війни

Попри війну, українські виробники продовжують дбати про якість своєї харчової продукції Попри війну, українські виробники продовжують дбати про якість своєї харчової продукції

Український бізнес надихає. Підприємства відновлюють роботу на деокупованих територіях, здійснюють релокацію, не зупиняються з лютого чи припиняють діяльність, аби врешті відбудуватися з новою силою. Далі читайте в ексклюзивному блозі для сайту 24 каналу.

Український бізнес волонтерить, сплачує податки та створює робочі місця. Він не лише дає паливо економіці, а й підтримує та навіть підсилює націю. Це має критичне значення у часи найтяжчих криз.

Цікаве Бізнес у "хмарі": як українцям безпечно зберігати дані під час війни

А як щодо якості виробництва? Чи не страждає вона в умовах повномасштабної війни? Відповідь очевидна. Та все ж шанси мати довоєнну якість товарів є.

Трохи статистики

Зростання цін на матеріали, складнощі з перевезенням товарів країною – саме такі проблеми українські підприємства вважають головними станом на початок серпня. Про це йдеться в опитуванні підприємців, проведеному Торгово-промисловою палатою України.

У червні оприлюднили результати й іншого дослідження, проведеного Центром розвитку інновацій, Офісом з розвитку підприємництва та експорту, Дія.Бізнес спільно з Advanter Group за підтримки ЄС. Понад 60% респондентів опитування вважають основними викликами відсутність достатньої кількості платоспроможних клієнтів на українському ринку, майже 50% – непрогнозованість розвитку ситуації в Україні. Ба більше, приблизно 50% бізнесу не працюють.

Водночас є й гарні новини з економічного фронту. Згідно з опитуванням Торгово-промислової палати, у липні, порівняно з червнем, частка тих, хто зменшує виробництва, знизилася на понад 15% – до 27,5%. Це означає, що дедалі більше підприємств використовують свої виробничі потужності.

Варто прочитати Херсонський відлік "жестів доброї волі" почався: чого можна очікувати у вересні

Що з якістю: власний досвід

Дехто вважає, що якість виготовлених товарів чи наданих послуг нині має менше значення. Нескладно зрозуміти, чому побутує така думка, оскільки ми розуміємо, в яких умовах працюють вітчизняні підприємці й виробники. Проте варто пам'ятати, що якість – це турбота про своїх споживачів і наш обов'язок як бізнесу.

Проблеми, з якими ми стикнулися з початку повномасштабної війни, непостійні, адже відчувається сила нації. Україна швидко адаптується, але тяжко переналаштовується. На початку "Молокія", певно, як і більшість, мала виклики через невизначеність подій, що вимагало повільніших дій та призупинення процесів для перезапуску системи.

Першопричиною таких дій було порушення логістичних зв'язків. Ми перезапустили внутрішню логістику з доставки продукції, підприємство повернулося на пряму доставку в регіони, а не на логістичні центри мереж. Тоді ж автоматично вирішилося питання доставки необхідних матеріалів, що застосовуються під час контролю продукції.

Пригадую, найцікавішим став випадок у перші дні повномасштабної війни, коли потрібно було передати на підприємство від постачальника з Києва тестові системи для визначення антибіотиків у молоці. Цю передачу здійснював особисто керівник фірми посередника, адже працівників на той час не мав. Його з вантажем зупинили на першому ж блокпості. Представники ТрО не відпускали його через нерозуміння вигляду і призначення вантажу.

Були залучені всі, кого можна було знайти в Києві, аби пояснити призначення вантажу та його цінність у виготовленні безпечної продукції. Довелося навіть демонструвати фото продукції, торгової марки і підприємства. Зрештою вантаж вчасно потрапив на потяг завдяки допомозі та супроводу ТрО.

Переконаний, частково нашу службу якості та безпечності рятує те, що 95% колективу служби безпеки становлять жінки. Це врятувало процеси, проте було і збільшення штату. Та все ж не варто забувати, що змінювати команду складно, адже процес навчання та адаптації нині є набагато складнішим.

Підсумовуючи досвід, потреба у якісній, безпечній продукції не зникає. Навпаки, відповідальність лише зростає.

Про головне Захід дав сигнал: світ має готуватися до перезавантаження російського режиму

Як підтримувати якість

З початком повномасштабної війни план контролю якості не змінився. Вважаю, це те, чого варто дотримуватися бізнесам за будь-яких умов.

Проте це все ж далеко не єдиний аспект. Власне довоєнну якість можна підтримувати, якщо є бажання створювати якісний, безпечний і натуральний продукт.

Контроль виробництва має базуватися на основі якості не лише самого продукту, а й сировини та процесу. Саме тому варто користуватися відточеним роками алгоритмом. Продукт високої якості – це поєднання професійної команди, взаємопідтримки й синхронізації всередині неї, необхідної сировини, сучасного обладнання та розуміння потреб споживача. І, звісно, усвідомлення власної відповідальності.

Підтримувати бізнес, не втрачаючи якість, цілком можливо і я вірю в українських підприємців.

Актуальне – як і хто отримає від держави 250 тисяч гривень на розвиток бізнесу: дивіться відео

 

Колонка є особистою думкою автора, редакція 24 Каналу може не поділяти її.