Архів
Курси валют
Погода
      youtube @24
      Loading...
      google @24
      RSS СТРІЧКА
      Загальний RSS

      Топ новини

      Відео новини

      Берлибаський банош

      719

      Закарпатські гуцули запрошують на Берлибаський банош.

      Мешканці закарпатського села Костилівка, що на Рахівщині, переконують: саме тут банош готують найкраще. Страву вважають невід’ємною частиною місцевого колориту і присвятили їй цілий фестиваль. Адже банош передовсім - святковий наїдок. Втім, рецепт - нескладний.Пані Марія (мешканка Костилівки): “Година-півтора десь банош вариться. Беремо ми сметану, сметана береться від корів, свіжа, солодка, натуральна. Заливаємо в каструльку, кладемо солі, поки мішаємо все це, аби не пригоріло. Коли закипить, добавляємо кукурудзяну муку і мішаємо”.До 1947 року село Косилівка називалося Берлибаш - звідси і назва фестивалю. Тут банош вміли готувати завжди.Ольга Сметанюк (сільський голова Костилівки): “Банош - це гуцульська страва, яка готувалася в таких заможних сім’ях, які утримували багато худоби. Тому що для приготування баношу на цілу родину потрібно чимало сметани і готувалося не завжди, а тільки в той період, коли корови добре доїлися і була гарна добра сметана”.Банош - доволі простий в приготуванні, але тільки гуцули роблять його таким смачним. Секрет, кажуть, у сметані і вогнищі. Утім, не баношем єдиним. Гуцульська кухня - різноманітна і здорова, стверджують у селі.Пані Марія (мешканка Костилівки): “Наші кремзлики, і картопляники всякі, вареники, кулеша в нас національне блюдо… Вареники з бринзою… Кулеша буває на картоплі, буває на кукурудзяній муці - то постійно наше таке блюдо гуцульське”.А от поживний банош називають десертом вівчарів. І навіть - “карпатською віагрою”. Кажуть, саме таким наїдкам гуцули завдячують насназі і в роботі, і у відпочинку. Ну а конкурентом берлибаському баношу може бути лише бриндзя.Дмитро Лопатюк (вівчар): “Це одне і те ж. То натуральний продукт, ні? У нас то виробляють - і банош, і бриндзю. Той натуральний продукт, яким споконвіку люди живилися. Чистий овечий сир, бриндзя сприяє травленню шлунка - якщо так з медицини. Але гірські люди довго жили - вони постійно вживали молоко. Молочні продукти дають здоров’я, організм довго держиться, молодий довго”.У Костилівці на банош покладають і туристичні надії. На четвертий фестиваль “Берлибаський банош”скуштувати карпатської смакоти гостей завітало справді немало. Тут були готові зварити баношу хоч і на 200 літрах сметани. Аби гуцульських ласощів вистачило усім. 
      Джерело: 24 Канал
      powered by lun.ua
      Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
      Коментарі
      Більше новин
      При цитуванні і використанні будь-яких матеріалів в Інтернеті відкриті для пошукових систем гіперпосилання
      не нижче першого абзацу на Телеканал новини «24» — обов’язкові.
      Цитування і використання матеріалів у оффлайн-медіа, Мобільних додатках, SmartTV можливе лише з письмової згоди Телеканалу новин «24».
      Матеріали з маркуванням «Реклама» публікуються на правах реклами.
      Усі права захищені. © 2005—2017, ПрАТ «Телерадіокомпанія “Люкс”», Телеканал новин «24»
      Залиште відгук