Це далеко не всі властивості вітаміну E. Дослідження доводять, вітамін E має омолоджуючу дію - попереджує руйнування ключових протеїнів у крові та тканині мозку. Крім того, вітамін Е бере участь в синтезів гормонів, підтримує імунітет, перешкоджає утворенню тромбів.
А ще захищає біологічні мембрани, які є в нервах, м’язах і серцево-судинній системі, продовжує життя еритроцитам, і допомагає організму максимально засвоїти вітамін A.
Дефіцит вітаміну E призводить до порушення структури клітин, обміну речовин, м’язової слабості і порушення репродуктивної функції. Рослинні олії, зокрема пальмова, оливкова, соняшникова і зародки пшениці - це головні джерела вітаміну E. А ще багато цього вітаміну у листовій зелені, шпинаті, мигдалі, горіхах.
Додатково вживати вітамін E рекомендують людям зі шкідливим звичками, вагітним жінкам, а також тим, хто має надмірні фізичні навантаження.
Соки
Соки - це не тільки смачно, а й корисно. Організм людини часто зазнає дефіциту багатьох вітамінів, насамперед, вітаміну С. Середній європеєць споживає у рік понад 50 літрів соків, а українець - утричі менше. Лікарі наголошують - включення соків до щоденного раціону харчування допомогло б зменшити нестачу вітамінів. Адже, соки краще засвоюються за інші продукти та мають більше корисних речовин.
Дія соків підсилюється при так званому купажі - змішуванні кількох видів соку. Зокрема, сік граната переповнений антиоксидантами. Цей дивофрукт також збільшить кровотік до коронарних судин у людей з хворим серцем.
Ми також переживаємо дефіцит вітаміну С. Тому не забудьте додати у свій мікс кілька апельсинів. А ще апельсиновий сік містить в 4 рази більше бета-каротину, ніж свіжа капуста. Енергетична цінність апельсинового соку вища, ніж у кави.
А як вам сік кокоса чи яблука? Останній, до речі, містить в два рази більше калію, ніж рис. Найкращі соки, запевняють дієтологи, свіжо вичавлені. Втім, сік у пачках також корисний, але на швидке зцілення від таких соків сподіватися не варто. А ще фахівці радять не купувати соків з тих фруктів, які не ростуть в Україні, адже вони ніколи не бувають натуральними.
3 хв
Чим корисний вітамін Е?
Потужний антиоксидант, перешкоджає окисленню жирів, а також старінню організму.