Архів
Курси валют
Погода
      youtube @24
      Loading...
      google @24
      RSS СТРІЧКА
      Загальний RSS

      Топ новини

      Відео новини

      Чиста їжа

      З 1 травня набуває чинності наказ про маркування продуктів.

      З середини літа українці, можливо, матимуть змогу знати чи вживають вони продукти з генномодифікованими організмами. Урядовий комітет з питань економічної політики пропонує ввести маркування продукції із вмістом генетично модифікованих організмів з першого липня 2009 року. І хоч якість товарів, переконують фахівці, не покращиться, проте споживач, принаймні, знатиме, що їсть. А щоб система контролю була максимально ефективною у Держспоживстандарті пропонують створити мережу лабораторій генетично-молекулярних досліджень. За словами експертів, вартість однієї коливатиметься від 150 тисяч до півмільйона гривень. Поки в Україні їх п’ять. Руслан Голубець (начальник лабораторії генетично-молекулярних досліджень): "Нажаль, на смак, на запах, на зовнішній вигляд неможливо відрізнити ГМО-зерно від не ГМО, це тільки з а допомогою лабораторних методів дослідження і оці всі лабораторії в світі вони грають ключову роль саме в цих процесах-процесах маркування такої продукції." Світова статистика свідчить - 75% сої - це генетично модифіковані боби, 40% кукурудзи містить генетично-модифіковані зерна. Популярність пояснюється дешевим процесом виробництва. Однак фахівці наголошують - генетично-модифікована продукція може загрожувати не тільки організму людини, а й сортовій базі культурних рослин. Українці займалися землеробством з діда-прадіда, однак за останні десятиліття землероби замінили тяжку працю хімією, звичайно ж зі шкодою для здоров'я. відтак, вітчизняні фермери повертаються до так званого органічного виробництва - це продукти, виготовленні з дотриманням відповідних стандартів - без використання хімічних добрив та ГМО "від насінини до прилавку". Олексій Соломко (відділ маркетингу асоціації учасників органічного виробництва): "Тобто, ось він починає вирощувати все без застосування всяких хімікатів, ГМО і всього іншого і лише через три роки продукція, вирощена на його полях, щороку це обов'язково сертифікується, по кілька разів в рік інспектується, і через тільки три роки цей продукт має статус органічний." Спеціальні сертифікуючі компанії інспектують технологію виготовлення продукту і лише після цього на його етикетці з'являється напис "екологічно чистий". Така сертифікація в усьому світі є добровільною та підкреслює найвищий рівень якості продукту. Марина Євсєєва (продавець-консультант магазину органічних продуктів): "Люди приходять і знайомляться, що у нас в Україні вже існує органічне виробництво, існує напрямок перехідний до органічного виробництва. У нас на всю продукцію є сертифікати якості - як на сировину, так і на саму продукцію, деякі люди дійсно дуже строго відносяться до свого здоров'я - цікавляться цим і вимагають ці сертифікати, які ми їм надаємо. У на є сертифікати на кожну партію продуктів." В США та Західній Європі попит на екологічну їжу щороку зростає на 10-12 % - за рік прибутки галузі складають майже 40 мільярдів доларів. Українці розумні - своє чисте виробництво головно орієнтують на експорт. Процес переходу на органічне виробництво, за словами експертів, триватиме близько 15 років - тож ціна корисних продуктів залишатиметься щонайменше вдвічі вищою за приправлені хімікатами. А поки чекатимемо лабораторій можна спробувати макарони з муки грубого помолу за 16 грн., печиво за 36 або олію італійського чи грецького виробництва - за 60-90 гривень. У кошик можна покласти і традиційні українські продукти екологічного походження: чорний хліб і свіже сало, що продається уже складене та упаковане разом.  Доки боротьба з ГМО продуктами обмежується лише деклараціями - відтепер ми принаймні можемо знати склад того, що їмо. З 1 травня в Україні набуває чинності новий Держстандарт на маркування харчів - на упаковках продуктів великими буквами має бути зазначено їх точний склад.     
      Джерело: 24 Канал
      powered by lun.ua
      Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
      Коментарі
      Більше новин
      При цитуванні і використанні будь-яких матеріалів в Інтернеті відкриті для пошукових систем гіперпосилання
      не нижче першого абзацу на Телеканал новини «24» — обов’язкові.
      Цитування і використання матеріалів у оффлайн-медіа, Мобільних додатках, SmartTV можливе лише з письмової згоди Телеканалу новин «24».
      Матеріали з маркуванням «Реклама» публікуються на правах реклами.
      Усі права захищені. © 2005—2017, ПрАТ «Телерадіокомпанія “Люкс”», Телеканал новин «24»
      Залиште відгук