Для аналізу цін треба порівняти урожай 2016 року, який досягнув цифри в 126 тис. тонн.

Зростання врожаю зумовлене розширенням посівних площ на 22% в порівнянні з минулим роком. Розмір засіяних гречкою площ збільшився з 150 тис. га в 2016 році до 183 тис. га в поточному році.

Стали сіяти більше, тому що це вигідно завдяки високому рівню рентабельності виробництва гречки, який значно підріс за останні роки. Так, згідно з розрахунками фахівців Інституту аграрної економіки, прибутковість виробництва гречки в 2016 році сягнула понад 110%. На сьогодні, за словами першого заступника міністра агрополітики Максима Мартинюка, гречка увійшла в ТОП-3 культур в сучасному рослинництві з найвищим рівнем рентабельності і цей показник є потужним стимулом для розширення посівних площ.

Коливання цін в 2017 році було на рівні 20 відсотків в діапазоні від 23,92 грн/кг до 29,76 грн/кг. В порівнянні з середньою ціною, яка становить 30,97 грн одного кг гречки станом на 30 серпня 2016 року середня ціна цієї культури значно зменшилась і складає на ту саму дату в цьому році 24,25 гривень.

Проводячи аналіз ринку гречки, перший заступник міністра агрополітики Максим Мартинюк підкреслив, що не слід забувати про спекулятивну складову в балансі цін, яка може вплинути на їх коливання. Щоб уникнути цього зовнішнього негативного впливу на ціни треба заздалегідь планувати і формувати структуру посівних площ для гречки.

Для страхування підвищення цін на гречку державними аграрними операторами може бути застосований інтервенційний резерв, який виконую роль додаткового потужного інструменту регулювання цін.