За результатами щорічного опитування УКАБ, під час цьогорічних зимових свят українці викинуть на смітник продуктів харчування на 430 мільйонів гривень. Порівняно із минулим роком ця цифра зменшилася на 21% і є найменшою за п’ять років проведення дослідження.
Половина з опитаних (51%, що на 8% більше, ніж торік) вважають, що з’їдять усе, що приготують для новорічного столу, третина (32%) з них переконані, що зіпсованої їжі буде не більше 10%, а решта респондентів припускають, що 10-20% продуктів все ж доведеться викинути.
Порівняно з минулим роком кількість респондентів, які вважають, що викинуть не більше 10% продуктів, збільшилася удвічі. Враховуючи майже 50% зростання цін на продукти харчування та напої, зниження купівельної спроможності, ми можемо підсумувати, що новорічний стіл більшості українців буде "біднішим", ніж торік і вони ретельніше його плануватимуть,
— розповів експерт аграрних ринків УКАБ Євген Дворнік.
Більшість опитаних (79%) готові витратити на новорічний стіл до 1000 гривень, 17% оцінюють вартість свого новорічного столу в межах 1000-3000 гривень, і лише 5% респондентів планують витратити більше 3000 гривень. Ці дані майже відповідають минулорічним, лише на 3% збільшилася кількість опитаних, що оцінюють вартість свого новорічного столу до 1000 гривень.
Читайте також: Як у світі готуються до Різдва