Шеф-кухар та співавтор реформи шкільного харчування в Україні Євген Клопотенко розповів, чому його меню спричинило такий спротив і коли вирішать проблеми з харчування у школах.
До теми Конфлікт сучасного бачення і старої системи, – Клопотенко відповів на хейт про нове шкільне меню
Чи був Клопотенко готовий до критики
Клопотенко каже, що будь-яка реформа завжди викликає спротив – це особливість людського мозку, сприймати зміни як загрозу.
Зараз триває активна фаза реформи, і такий широкий розголос – це добре, значить, зміни дійсно відбуваються. Скажу чесно, я був готовий до критики реформи,
– заявив він.
Клопотенко наголошує, що неможливо в один момент змінити харчування у 15 тисяч шкіл країни. Адже завжди будуть ті, хто щось недочув, неправильно зрозумів, не розібрався до кінця, або ті, кому не до вподоби зміни.
Шанс на здорову націю
Шеф-кухар вважає, що одна з причин такої реакції – те, що переважна більшість українців не звикли харчуватись здорово. Але їх не можна звинувачувати, адже раніше ніхто не вчив основам здорового харчування.
"Саме тому ми почали реформу зі шкіл: дорослих змінити неможливо, а прищепити здорові звички дітям – це наш шанс на здорову націю. ЮНІСЕФ планує інформаційну кампанію зі здорового харчування в Україні", – додав він.
До теми Що не так з новим меню у школах і чому скаржаться батьки
Коли вирішать проблеми з шкільним харчуванням
На думку Клопотенка, н те, щоб налагодити ситуацію з харчуванням у школах, піде два роки. За цей час закінчиться переоснащення їдалень. Адже вже два роки поспіль держава виділяє субвенції на ремонт та технічне забезпечення шкільних їдалень, у 2022 році у держбюджет заклали 1,5 мільярда гривень.
Крім того, моя команда вже почала роботу над новим збірником рецептур для шкіл з 500 технічними картками. За цей час Держпродспоживслужба знайде дієвий механізм контролю, держава наведе лад із закупками для шкіл,
– заявив співавтор реформи шкільного харчування.
За словами шеф-кухаря, ті школи, які перейшли на нове шкільне харчування раніше, з вересня 2020 року, вже налагодили всі процеси, і діти із задоволенням йдуть до шкільної їдальні.
"Тим, хто почав лише у січні, звісно, знадобиться час для адаптації до нових вимог", – впевнений Клопотенко.
Що і хто має зробити, аби харчування у школах перестало бути приводом для хейту, скандалів і конфліктів? На думку Клопотенка, це більш філософське питання. Бо тут зійшлося одразу багато факторів:
- природний спротив змінам (ми 30 років готували саме так і не хочемо нічого змінювати);
- низький рівень культури харчування та обізнаності у принципах здорового харчування (баталії за чай з цукром тому доказ);
- низький рівень престижності професії кухаря і технічного оснащення частини шкільних їдалень та ще багато всього.
Реформа шкільного харчування
Реформу шкільного харчування започаткувала перша леді Олена Зеленська, меню розробив шеф-кухар Євген Клопотенко. Оновлене меню для їдалень розраховане на 4 тижні і містить 160 страв.
Зокрема, такі:
- яєчня скрамбл;
- італійський омлет фрітата;
- італійський овочевий суп мінестроне ;
- курячі нагетси;
- шпундра – свинина, тушкована з буряком в буряковому квасі);
- верещака – свинячі реберця, запечені в квасі зі спеціями і часником);
Загалом у меню має бути менше хліба, солі, цукру, жирів, і водночас – більше овочів, фруктів та м'яса. З раціону школярів виключили сосиски, ковбаси, рибні консерви. А у шкільних буфетах тепер заборонено продавати булочки, солодкі газовані напої тощо.