Глютен - це група білків, які містяться в зернах злакових рослин - пшениці, просі, ячмені, житі. У харчовій промисловості глютен ще називають клейковиною - саме вона забезпечує пружність тіста та м’яку пишність хліба. Білки клейковини становлять 80% усього білка у хлібі. До їх складу входять незамінні для організму амінокислоти.
Втім, чимало людей - чутливі до глютену. Речовина може спровокувати дисбактеріоз та алергічні прояви.
Однак, повністю відмовлятися від мучного - саме в таких продуктах глютену найбільше - не варто. Адже хліб - джерело вітамінів групи “Б” і клітковини. Важливо вживати й інші продукти, які містять ці корисні речовини. Втім, відмовлятися від смачної здоби не варто. Адже на прилавках з'явилися продукти з особливим маркуванням - без глютену.
Гінкго Білоба
Мало хто з нас знає це дерево, однак, в медицині його використовують доволі часто. Гінкго Білоба - реліктове дерево. Про його лікувальні властивості знали ще древні китайці понад 2 тисячоліття до нашої ери. Однак, ґрунтовно вивчати цілющі властивості дерева науковці почали лише у 60-х роках минулого століття. Сучасні біохімічні досліди виявили - найціннішим є листя. Воно містить чимало біологічних речовин та природних стимуляторів. А ще нормалізує кровообіг, покращує пам'ять, слух, зір, відновлює еластичність судин, покращує роботу серця, має заспокійливу та спазмолітину дію.
Крім того, у рослині містяться кальцій, фосфор, калій - загалом понад 40 речовин. У Європі та США Гінкго Білоба широко застосовують для попередження симптомів старіння. Гінкго Білоба, на думку науковців, приховує у собі ще багато лікувальних особливостей. А кожен новий виділений компонент дає людям можливість вилікуватися від різних хвороб.
Глютен не такий страшний, щоб зовсім від нього відмовлятися
Останнім часом усе більше людей відмовляються від продуктів, до складу яких входить глютен. А все тому, що чимало з нас вважають цю речовину шкідливою. Насправді все не так страшно.


