А ще без калію повноцінно функціонувати не може вся серцево-судинна система. Раціон, збагачений калієм, сприяє виведенню зайвої рідини, відтак зменшується маса тіла і знижується артеріальний тиск у гіпертоніків. А перешкоджаючи натрію накопичуватися у судинах, калій запобігає розвитку атеросклерозу.

Дефіцит калію можуть спричинити деякі ліки, зокрема антибіотики, а також нервове напруження. Нестача калію також негативно позначається на органах травлення, і послаблює загальний тонус організму.

Добова потреба дорослої людини - 3-5 грамів калію. Він міститься у капусті, картоплі, квасолі, горіхах, сої, моркві, кавунах, дині, родзинках, а також у морепродуктах.

Cира їжа

Сира їжа - стає трендом серед поціновувачів здорового способу життя. Якщо у більшості з нас їжа асоціюється з кухнею, де все шкварчить і кипить, то, сироїди споживають продукти у їх первинному вигляді.

Як у будь-якого способу харчування, у сироїдіння є і прихильники, і противники. Отже, кому ж вірити? Ентузіасти руху сирої їжі запевняють - під час термічної обробки продукти втрачають всі корисні речовини.

Виключення сироїди роблять лише для хліба. Однак і тут є обов’язкова умова - хліб має бути з цільного зерна і без дріжджів. З рідин допускається проста некип’ячена або мінеральна вода.

Дослідження показують, що вживання сирих овочів та фруктів запобігає розвитку раку та серцево-судинних недуг. Але, незаперечною перевагою сироїдіння є профілактична очистка організму.

Серед недоліків - висока імовірність потрапляння в організм хвороботворних і паразитарних організмів. Втім, оптимальним співвідношенням між сирими та термічно обробленими продуктами дієтологи вважають 60% на 40%. Тобто, сира їжа має все ж таки переважати.