В Австралії лавандові ферми розпочали роботу ще у 20-х роках минулого століття. Проте перша партія цих квітів, спеціально призначена для кулінарії, з’явилась 4 роки тому.
Зараз, зазначають фермери, лавандовий бум: господарства не встигають забезпечувати ароматними квітами усіх гурманів.
“Це феноменально. Лаванда пройшла шлях від невідомості до топ-продукту”, - каже фермер Роберт Рейвенс.
Лаванду вузьколисту сушать і заморожують, згодом додають до меду або морозива, аби зробити яскравішим смак.
“Аромат лаванди у більшості асоціюється з бабусиними парфумами, а не з їжею. Проте згодом Ви захочете ще”, - запевняє Роберт Рейвенс.
Велика кількість різновидів лаванди дозволяє кулінарам пофантазувати. Квіти додають до десертів, джемів. Особливо популярні - лавандово-яблучне варення та желе з ревеню. Любителі поекспериментувати надають перевагу м’ясним стравам з цим надзвичайним ароматом.
Австралійські фермери-квіткарі погоджуються, що кращим за букет лаванди на столі може бути лише аромат лаванди на тарілці.