Пані Наталія (учасниця фестивалю): “Найбільш характерні сири для цього регіону це кляганий сир так званий - сичужний, і їдкий сир, який зроблений із коров’ячого молока. Він використовується для бринзи, для баноша, картоплі печеної. Він має гострий присмак, такий вкус, зато його називають їдкий… Якщо його добре з’їсти - як от коли перець чілі з’їси, такі чувства”.

Започаткувавши фестиваль молочних смаколиків, організатори вирішили підтримати місцеві кулінарні традиції та сприяти відродженню натурального харчування. Пригощали стравами, які готують здавна. Сир тут не лише їжа, а й ліки, - запорука здоров’я горян.

Пані Наталія (учасниця фестивалю): “Це кальцій, мікроелементи, амінокислоти незамінні, усе те є у тому сирі, у тому молоці. Сир, сметана, молочко - то здоров’я”.

До того ж їжа - і різноманітна: біля цього столу готові пригостити 19-ма видами молочних страв.

Пані Марина (учасниця фестивалю): “У нас є й окрошка, і чир з молоком, і галушки з молоком, і “здиранка” наша - будемо варити зараз. Маємо тут солодкий сир… І сирна мазанка трьох видів, із часником, і їдкий сир... Солодкі страви: сирні бухточки, сирна торта - по-нашому торгоньош”.

На столах - сир із різноманітними добавками: від спецій і до солодощів. Не бракувало й млинців, тістечок із сирною начинкою, “мачанок”, а також “пирогів” із сиром та інших традиційних для цього краю наїдків з молока та його похідних.