”Я хотів би нагадати, що згідно з нашим законодавством. тільки якщо доведена безпека для здоров`я людини, тільки такий ГМО буде використаний для харчових продуктів для людини. Оскільки на сьогодні для жодного ГМО в Україні не надані документи, які доводять безпеку його для людини. Тому до сьогоднішнього дня жоден ГМО не мав підстав бути зареєстрованим”, - каже директор Інституту екогігієни і токсикології Микола Проданчук.
Утім Микола Проданчук заспокоює, що на українському ринку практично немає харчів, які містять генно-модифіковані організми. Водночас він зазначив, що перевірити всю продукцію просто нереально, тож правдивість наклейок з написом "БЕЗ ГМО" залишається на совісті виробника. Тести на генно-модифіковані організми вже протягом року проводять в центрі молекулярної діагностики інфекційних хвороб. Там кажуть, що жодного разу медики не виявляли відхилення від норми.
“Все-таки люди які до нас зверталися, це громадські виробники, це не були гіганти виробництва, невеликі підприємства, які по якихось причинах використовують генно-модифіковану сировину. Я в них не запитувала. То овочі, то фрукти, це наші вітчизняні виробники і при прийомі продукції на дослідження ми запитуємо обов’язково інформацію, це і сорти рослин, які нам надали – наші вітчизняні”, - каже завідувач центром молекулярної діагностики інфекційних хвороб Валентина Яновська.
Фахівці зазначають, у 99% випадків до лабораторії звертаються самі виробники або імпортери, зацікавлені в якості продукції. Адже, хоча за її продаж за грати не посадять, але санкції все ж таки є - заборона продажу, а також штраф у розмірі її вартості.