Напередодні Нового Року різноманітні солодощі потрапляють до списків обов’язкових покупок. Діти й дорослі чекають свят увесь рік, адже цими днями навіть цукерки стають смачнішими.
Обожнюють солодощі й вітчизняні зірки. Вони активно беруть участь у солодких рекламних акціях, віддають власні пісні під "цукеркові саундтреки", "смачно" називають власні музичні колективи, або роблять солодощі невід’ємними частинами відео-кліпів. Деякі зізнаються - цукерки та шоколадки їдять перед важливими виступами і роблять їх частиною сімейних традицій.
”Ой, люблю солодощі! Люблююю! Я дуже люблю гарний якісний шоколад, для артиста…воно дає мені енергію”, - каже маестро-солодкоїжка Володимир Гришко.
“Обов’язково, які б там подарунки не були на дні того паперового пакунку обов’язково встелено мандаринками і обов’язково якісь цукерки мусять бути. На це вже, ніби, ніхто не зважає, але без цього подарунок би втратив половину свого сенсу”, - каже книжковик-цукровик Іван Малкович.
Не відстають і сучасні художники. У сім’ї Гапчинських ласощі – невід’ємна частина життя. Кумедних героїв з картин Євгенії важко уявити без тістечок чи тортиків. Навіть власного чоловіка, невиправного ласуна, вона зобразила з солодким пиріжком у руках.
“Солодощі, вони завжди дуже естетично красиві, вони як брошки, як прикраси. Це якийсь витвір лялькового мистецтва, тому їх зажди подобається малювати”, - каже мармеладка-мальовниця Євгенія Гапчинська.
Втім, найбільше клопоту перед Новим роком мають головні спокусники - кондитери. За підрахунками фінансистів, лише протягом зимових свят продається четверта частина усього річного обігу солодощів. Тож, поки одні ласують, інші дні та ночі проводять у кухні, аби вручну, майже з ювелірною точністю зібрати ласий рукотворний шедевр.
”Торти, печиво, є новорічні пряники, це ручна робота, ручна праця. Це просто шедеври, можна навіть так назвати”, - каже шоколадних справ майстер Олександр Кошилін.
Аби підкреслити святковий настрій, відкривають солодкі атракціони, святково вбирають вітрини крамниць і цілі фабрики, які у темний час перетворюються на казкові палаци. Кажуть, такий розмах не випадковий, українські солодощі - вже давно нічим не гірші за ті ж швейцарські чи бельгійські.
”В нас на сьогоднішній день кондитерський ринок є одним з найбільш незахищених. Ринок України - будь ласка, приходьте і продавайте. Але рівень якості, рівень технологій рівень, розробки кондитерських виробів є таким високим, і рівень конкуренції на цьому ринку є таким високим, рівень інвестицій в цю галузь є такими високими, що ми перемагаємо будь-яких конкурентів”, - каже шоколадар Петро Порошенко.
Народжуються ж солодкі улюбленці мільйонів за товстими фабричними стінами по всій Україні. Звісно, сучасне виробництво, кажуть кондитери, зовсім не схоже на аналоги у казках чи кіно. Втім, і тут знаходиться місце для казки - складні надсучасні механізми - змішувальні, охолоджувальні та пакувальні системи перетворюють інгредієнти та різнокольорові обгортки у шоколадки, цукерки та торти.
”Саме тут і народжується смачне шоколадне диво. Ось тут, у шафі охолодження шоколадка перебуває найдовше - близько півгодини. А потім плитки подають на упаковку”, - каже шукач солодощів Юлія Даценко.
Любов до солодощів, пояснюється просто, адже шоколад найкраще допомагає уникнути депресії, а професійні тлумачники снів запевняють - навіть уві сні солодощі корисні, адже сповіщають про наближення приємних романтичних пригод.