Виключно угорська традиція прижилась тут не випадково. Компактне проживання цього етносу на Закарпатті має великий вплив на місцеву кухню.
"Вони зберегли саме традиційну угорську кухню більше. У нас папріка, червоний перець. Без цього ми варити не можемо. А якщо взяти закарпатську кухню, то вона вже перемішана. Там є частина слов’янської, української, чеської, угорської кухні. Тобто закарпатська кухня - змішана, а угорська - більш традиційна", - каже голова Берегівської районної спілки сільського туризму Шарлота Чізмар.
Традиційний угорський гуляш, разом із угорськими копченими ковбасами та гуркою користувались найбільшим попитом. У фестивалі взяли участь 16 кулінарних колективів, зокрема 1 сербська і 4 угорські. Вони приїхали до Закарпаття поділитись власними рецептами і почастувати гостей специфічною їжею.
"Ми любимо збиратись навколо великого столу, смакувати різними стравами і жартувати. Ось, до прикладу, ці шпікачки - вони специфічні. Це - сало смачне і велике - для політика, цей шматок - тоненький - для вчителя, а це найбільше - для бізнесмена", - каже кулінар із Угорщини Дюлок Нірі.
Поласувати традиційними угорськими стравами щороку приїжджають тисячі туристів. Утім, самі кулінари застерігають - зловживати гострими угорськими наїдками - не варто.
З півсотні закарпатських фестивалів саме кулінарний фест у селі Гече минулоріч визнали одним із найкращих. Поєднання автентики краю із угорськими кулінарними звичаями, заправлені закарпатським вином - ось у цьому і є секрет успіху - запевняють організатори свята.