Та лікарі кажуть, найкраще вживати максимум натуральних речовин.

"Це і звичайна питна вода, яку треба вживати не менше 2 літрів і також соки. Особливо чудово втамовують спрагу апельсиновий сік, бажано фреш, а також журавлиний морс. Крім того дуже хороших результатів можна добитися, якщо просто вживати воду з лимонним соком", - каже дієтолог Вікторія Бугро.

Також в охолодженому вигляді для організму корисні будь-які чаї. Швидко втамовує спрагу і квас. А ось пити щодня мінеральну воду лікарі не радять. Адже вона містить солі. А це для регулярного вживання у спеку не підходить.

Зовсім непридатними до пиття влітку лікарі називають солодкі газовані напої - вони містять цукор, барвники та добавки, і лише створюють ілюзію втамування спраги. Застерігають утриматися і від вживання важкого алкоголю.

"Більшість напоїв вмістять багато харчових добавок, які при високій температурі, при нагріванні, при потраплянні сонячних променів починають змінювати свій склад. Потрібно бути дуже уважним, адже один грам профілактики краще ніж кілограм лікування", - каже заввідділом гігієни харчування УНДІХ Владислав Сластін.

Тож, аби не отруїтися, необхідно звернути увагу на терміни, умови та правила зберігання напоїв. Навіть виробники радять зважати на маркування товару, в якому все має бути зазначено.

"Найперша зброя для будь-якого споживача - це є етикетка. Її потрібно читати дуже уважно, звертати увагу на термін зберігання та на склад сировини. В Україні прийняті закони, які просто змушують виробника написати правду. Є певні рамки по температурі, по захисту від сонця, від світла, і саме зберігаючи правильно, тоді тільки можна отримати максимальне задоволення від продукту", - каже технолог з виробництва квасу Руслан Мельник.

А ще, порада спеціалістів - пити потрохи. Адже велика кількість рідини, вжита одразу, спрагу не втамує. Натомість може призвести до набряків і загальної слабкості.