В експрес-оцінці НБУ аналізу інфляції йдеться, що зниження базової інфляції 2010 року до 7,9% було обумовлене послабленням "вторинних ефектів від тимчасових шоків на продовольчих ринках наприкінці III кварталу". Зокрема, істотно сповільнилося зростання цін на молочні продукти, макаронні вироби та кондитерські вироби з борошна й цукру, підкреслюють в НБУ.
Та аналітики нарікають, що низький інфляційний показник минулого року значною мірою обумовлений адміністративним стримуванням цін, що створює значні ризики "відкладеної інфляції", повідомляє "Дзеркало тижня". Так, прогнозують експерти, 2011-го інфляція в Україні прискориться до 11,3% у річному вимірі на тлі нижчого врожаю зернових, зростання внутрішнього попиту й подальшого підвищення тарифів на комуналку. Нагадаємо, інфляція в Україні за підсумками 2010 року становила 9,1%. У держбюджеті-2011 закладено прогноз інфляції на рівні 8,9%.