Згідно з цим законом напій можна виготовляти тільки з чотирьох компонентів: води, ячменю, хмелю та дріжджів. Закон було прийнято, щоб заборонити пивоварам додавати в напій такі небезпечні речовини як жовч вола чи соснове коріння. Протягом століть німецькі пивовари не відходили від правила.

Федерація пивоварів Німеччини стверджує, що в країні зареєстровано 1300 виробників пива, які в межах Закону про чистоту виготовляють біля 5 тисяч видів напою. Тож проблем з одноманітністю не виникатиме. До слова, вже зараз хмільний напій, в склад якого входить додатковий компонент, наприклад, фрукти чи спеції, - не може продаватися в Німеччині під назвою пиво.

ЮНЕСКО обиратиме з-понад тридцяти пропозицій від федеральних земель щодо збереження пивного рецепту. Німці сподіваються, що Закон про чистоту внесуть до списку спадщини до 2016 - в цей рік документу виповниться півтисячі років.