За підрахунками фахівців загалом у 2009 році було вироблено близько 8 млн. тон, хоча офіційна статистика свідчить що цей показник становив майже 12 млн. тонн. У спілці пояснюють таку значну розбіжність у цифрах тим, що статистичні органи користуються недосконалими методами підрахунків.

Вадим Чагаровський (голова ради директорів Спілки молочних підприємств України): “В 1990 році загальна кількість корів в Україні була 8,4 млн. із них 6,2 млн. знаходилося в сільськогосподарських підприємствах, в господарствах населення 2,2 млн. На кінець 2009 року кількість поголів’я в сільськогосподарських підприємствах складає 604 тис голів, в господарствах населення кількість поголів’я не зменшилася”.

Сьогодні в Україні спостерігається дефіцит молока. До того ж найбільше бракує якісного продукту. Майже 80% молока виробляється господарствами населення, яке не відповідає вимогам якості, тому не може повністю використовуватися у виробництві. За словами фахівців, молоко що виробляється господарствами населення вважається не сортовим.

Олександр Ярославський (заступник генерального директора УАК): “Від сільгосппідприємств молоко першого сорту, а від господарств населення в основному другого сорту, або взагалі не сортове”.

Аби стимулювати виробників, виробляти якісне продукцію Верховна Рада минулого тижня ухвалила закон , згідно якого за виробництво якісної сировини держава платитиме дотації. Доплата становитиме для молока вищого ґатунку 25% від закупівельної ціни, для першого ґатунку - 20%. Крім того, у Міністерстві агрополітики розробляють спеціально програму розвитку молочної галузі, що передбачає створення сприятливих умов для м'ясо-молочних підприємств та збільшення поголів’я. Одним з дієвих заходів у відомстві вважають збільшення частки зерна, що спрямовується на переробку і виготовлення кормів за рахунок експорту.

Анатолій Скороченко (заступник міністра аграрної політики): “Звичайно, експорт зерна має залишатися, але в розумних межах. Сьогодні стоїть завдання більше його саме у вигляді кормів перетворити в готову продукції тваринницьку”.

Згідно даним спілки молочних підприємств України з 4,6 млн. тонн молока, що отримали молокопереробні заводи у 2009 році 50% використані на виробництво сирів, 35% - цільномолочної продукції, 13% на масла та сухе молоко, і 2% на морозиво. Проте, якщо існуючі тенденції триватимуть, дефіцит цього року може становити 500 тис. т. кажуть фахівці.