Серцеві напади та інсульти, за словами медиків, викликані підвищеним рівнем холестерину, що потрапляє до організму з надміру жирною їжею. Представники харчової індустрії зі свого боку твердять, що реформи є недоладними, адже ударять по гаманцю найменш заможних британців.

“Не думаю, що оподаткування - це вихід. Це вже крайність, харчова індустрія може запропонувати альтернативні методи. Не думаю, що жирна їжа наступного тижня зникне з раціону”, - вважає професор медицини Стів Філд.

Маркетологи проводять паралелі з написами про шкідливість куріння на пачках цигарок та підвищенням цін на останні. За аналогією, і у випадку жирної їжі такі заходи повинні виправдатися. Якщо це вдасться, 3 мільярди доларів, що йшли на охорону здоров’я, залишатимуться в британській казні.

“Більшість продуктів уже оподатковані як тільки можна, то чому б не запровадити це дійсно потрібне нововведення”, - каже представник харчової індустрії Джуліан Хант.

Науковці розробили спеціальні таблиці, за якими їжа, залежно від концентрації жиру, обкладатиметься відповідним податком. Ідея оподаткування не є новою, аналогічну ініціативу у 2004 році тодішній прем’єр Тоні Блер заблокував у парламенті.