Серцеві напади та інсульти, за словами медиків, викликані підвищеним рівнем холестерину, що потрапляє до організму з надміру жирною їжею. Представники харчової індустрії зі свого боку твердять, що реформи є недоладними, адже ударять по гаманцю найменш заможних британців.
“Не думаю, що оподаткування - це вихід. Це вже крайність, харчова індустрія може запропонувати альтернативні методи. Не думаю, що жирна їжа наступного тижня зникне з раціону”, - вважає професор медицини Стів Філд.
Маркетологи проводять паралелі з написами про шкідливість куріння на пачках цигарок та підвищенням цін на останні. За аналогією, і у випадку жирної їжі такі заходи повинні виправдатися. Якщо це вдасться, 3 мільярди доларів, що йшли на охорону здоров’я, залишатимуться в британській казні.
“Більшість продуктів уже оподатковані як тільки можна, то чому б не запровадити це дійсно потрібне нововведення”, - каже представник харчової індустрії Джуліан Хант.
Науковці розробили спеціальні таблиці, за якими їжа, залежно від концентрації жиру, обкладатиметься відповідним податком. Ідея оподаткування не є новою, аналогічну ініціативу у 2004 році тодішній прем’єр Тоні Блер заблокував у парламенті.
Податки на жирну їжу щороку рятуватиме життя 3 тис. британців
Оподаткування їжі з підвищеним умістом жирів щороку рятуватиме життя 3 тисячам британців, вважають місцеві експерти.