Напередодні віруючі готують “маковійську квітку” - букет з м’яти, чебрецю та нагідок, який потім разом з водою освячують у церкві. Кожна рослина у букеті має своє магічне значення.
Спеціально до медового спасу на території Києво-Печерської лаври відкрилась щорічна виставка меду. Бджолярі з усієї України привезли до Києва різні сорти меду, віск, пилок, та навіть медове вино, яке викликало найбільший інтересу у покупців. 10-градусний напій, настояний на шкірці лимона, з додаванням смородини та обліпихи, - по 50 гривень за літр. Мед на ярмарку - на будь-який смак та гаманець.
“Акація - це класичний мед, проти алергії, дітям до 3 років можна вживати лише акацію, а також хворим на цукровий діабет. Липа - класичний мед в тому плані, що при бронхіальних астмах, при застудах рекомендують вживати липу. Липа також - найцінніший і, відповідно, на сьогоднішній день він найдорожчий - це середня ціна від 100 до 120 грн.”, - каже продавець меду Світлана.
“Якість меду провірити, в першу чергу, треба по густині, тобто він повинен не капати, а тягнутися тоненькою ниточкою до самого кінця, поки не стече повністю. Він має бути приємний, солодкий на смак і з присмаком того меду, який ви хочете купити”, - розповів виробник меду Віктор.
Також виробники меду пропонують придбати віск ручної роботи, який використовують в косметології для приготування масок. Виставка меду триватиме до 22 серпня.