Тільки місцеві знають про кулінарні шедеври, які тут готують. Звичайно, ви без проблем знайдете безліч барів, де можна перекусити, але назвати це кулінарною спадщиною Баль-д'Арану язик не повернеться.
Якщо ви хочете скуштувати справжні місцеві страви, то вам варто завітати в Casa Estampa. Пообідати сюди приходять цілими сім’ями. Одним з найпопулярніших наїдків є Ойя Аранеса - проста, водночас дуже смачна страва.
"Ойєю спершу називали посудину, схожу до цієї. Для приготування страви використовували все, що було під рукою - картоплю, капусту, а також турецький горох та макарони. Все, що було вдома. Цю страву сім’я їла разом" – каже шеф-кухар ресторану Casa Estampa Ісабель Естампа.
Рестораном керують три сестри. Найбільше до цього докладається Ісабель Естампа. Вона також працює на кухні - відповідає за десерти.
Для страви Ойя Аранеса потрібні прості інгредієнти, хоча саме приготування триває три години. Спершу кухар варить шматки баранини. Тоді додає моркву, цибулю та селеру і залишає це все на маленькому вогні на дві години. Одночасно готує фрикадельки.
"Беремо порівну свинячого і телячого фаршу, тоді додаємо яйце, трошки сухарів, а також кілька розтовчених зубчиків часнику", - каже шеф-кухар ресторану Casa Estampa Марія Пілар Естампа.
Поступово картоплю, макарони та рис викладають у велику каструлю. З фаршу формують невеликі кульки і також кладуть їх у посудину. Тоді кухар додає турецький горох, боби та кілька шматочків кров’яної ковбаси. Це справді робить страву ситною.
"Це завершена страва. В ній є овочі, макарони, рис та м’ясо - справжня головна страва", - каже шеф-кухар ресторану Casa Estampa Марія Пілар Естампа.
Щодня відвідувачі замовляють близько 80 порцій делікатесу, який чудово пахне та неперевершено смакує. Це приклад простої сільської страви, яка здобула визнання гурманів.