Культ шоколаду живе і процвітає у берлінському ресторані Fassbender & Rausch. Заклад є сімейною справою, якою нині керує вже четверте покоління. Плитки шоколаду, рейхстаг з шоколаду - у Fassbender & Rausch усе нагадує, що ресторан є першим німецьким рестораном, повністю присвяченим шоколаду.

"Його використовували інки та майя у своїх стравах. Його також подавали монархам. Він був надто дорогий для звичайних людей. Шоколад змішували з різними спеціями, аби отримати різноманітні смаки. Це знову стає сьогодні популярним", - каже шеф-кухар ресторану Fassbender & Rausch Маркус Вальднер.

Маркус Вальднер працює шеф-кухарем у Fassbender & Rausch. Тут, у німецькій столиці австрієць створює чудові страви з шоколаду. Від шоколадних багетів до шоколадних супів та свинини з тоненькими смужками шоколаду.

"Кожен з нас з’їдає на початку зміни до півкілограма шоколаду. Це добре впливає на моральний стан", - каже шеф-кухар ресторану Fassbender & Rausch Маркус Вальднер.

Одне з фундаментальних правил шоколадного ресторану забороняє змішувати різні види шоколаду. До кожної страви підходять конкретні боби какао, наприклад арріба або пуерто кабелльйо. Боби привозять з восьми найкращих регіонів світу. Замість традиційних солодких страв, ресторан пропонує незвичні поєднання, як ось какао з ікрою.

"Хороший шоколад можна впізнати за відсотком какао у ньому, коли він виготовлений з одного виду бобів, а також за смаком. Це неначе хороше вино. Скуштувавши його, ви довго відчуваєте смак та різноманітні аромати", - каже шеф-кухар ресторану Fassbender & Rausch Маркус Вальднер.

До шоколаду добре пасує оленина. Ця страва є фірмовою для ресторану. Спершу м’ясо кухар приправляє сіллю та перцем. Тоді смажить його на сковорідці. Потім додає лисички та розмарин, а також кіноу. Тоді час на найважливіший інгредієнт.

"Це кульки з какао. Їх роблять з товчених бобів какао", - каже шеф-кухар ресторану Fassbender & Rausch Маркус Вальднер.

Тепер кухар довершує соус, додаючи до нього пасту з какао.

"Не потрібно додавати надто багато пасти. Це може зробити соус гірким. Адже чистий шоколад дуже гіркий. Отже вважайте - не переборщіть", - каже шеф-кухар ресторану Fassbender & Rausch Маркус Вальднер.

Тепер кухар додає трохи бальзамічного оцту і страву можна подавати. М’ясо викладають на тарілку разом із шматочком айви, капустою, каштановим кексом та поливають соусом з какао.