Зокрема, калинник, вишнівка, медовуха, узвар та багато інших. Кожен з них має свою унікальну історію, рецептуру та значення в житті українців. У рамках спецпроєкту "33 моменти гордості" 24 Канал детальніше розповідає, про напої, які єднають наш народ.

Буде цікаво Гастрономічна спадщина України: страви, якими варто пишатись

Напої – невіддільна частина української культури

Традиційні напої мають велике значення для українців. Насамперед вони є частиною національної кухні. Однак не варто недооцінювати їхню роль у культурних та релігійних обрядах. До того ж багато традиційних українських напоїв і досі готують за старовинними рецептами, які передаються з покоління в покоління. Це дозволяє зберегти зв'язок з минулим.

Окрім того, більшість з них володіють цілющими властивостями. Наприклад, калинник та медовуха зміцнюють імунітет та допомагають боротися із застудою. Узвар містить в собі необхідні вітаміни та мінерали, а квас сприяє покращенню травлення.

Калинник – напій з давніх часів

Калинник – це традиційний український напій, який роблять із калини. Він не лише приємний на смак, а й цілющий. Ця ягода, що є символом України, багата на вітаміни C та E, антиоксиданти та флавоноїди, що робить її корисною для здоров'я.

Калинник з'явився ще в давні часи. Ягоди калини використовували в народній медицині.

Його з легкістю можна приготувати в домашніх умовах. Для цього необхідно взяти стиглі ягоди калини, відтиснути з них сік, додати мед і трохи води. Суміш слід настоювати кілька годин, після чого напій стане готовим до вживання. Зазвичай калинник подають холодним. Особливо корисно вживати його взимку, коли організму необхідні додаткові вітаміни.


Традиційний український напій, який роблять із калини / Фото Shutterstock

Вишнівка – лікер, який захопив світ

Вишнівка – це популярний український лікер, який має насичений смак та фантастичний аромат. Історія цього напою сягає кількох століть.

Вишні завжди були популярними в Україні. Тому не дивно, що їх і їли, і пили напої на їхній основі. В давні часи вишнівку часто подавали навіть на свята та урочистості.

Процес приготування вишнівки зовсім не складний, тому це може зробити кожен. Для цього потрібні лише стиглі вишні, цукор та горілка. Вишні миють, кладуть у банку, додають цукор та заливають горілкою. Суміш настоюють протягом кількох тижнів, періодично струшуючи. Готовий напій фільтрують та розливають у пляшки.

Медовуха була ще за часів Київської Русі

Медовуха – один з найдавніших українських напоїв. Вона має цілющі властивості та може бути як алкогольна, так і безалкогольна. Все залежить від способу приготування.

Медовуха була відома ще за часів Київської Русі. Мед був доволі цінним продуктом, і його використовували для приготування цілющих напоїв, щоб пригостити важливих для господаря людей. Зокрема, медовуха була популярною на княжих бенкетах та народних святах.

Для приготування медовухи використовують лише мед, воду та дріжджі. Розчинений у воді мед кип'ятять, потім охолоджують і додають дріжджі. Після бродіння напій розливають у пляшки та витримують кілька місяців. Для особливого смаку можна додавати спеції – корицю, гвоздику, імбир тощо.


Медовуха – один з найдавніших українських напоїв / Фото Shutterstock

Узвар чудово тамує спрагу

Українці традиційно готували із сушених фруктів та ягід узвар. Він багатий на вітаміни та мінерали і є популярним на святах, особливо на Різдво.

Узвар має давню історію. Його також готували ще за часів Київської Русі, коли сушені фрукти були основним джерелом вітамінів взимку.

Щоб приготувати узвар вдома, потрібно взяти сушені яблука, груші, сливи, вишні та інші фрукти. Далі їх заливають водою, доводять до кипіння та варять на повільному вогні кілька годин. Узвар мусить настоятися, після чого він стане готовим до вживання.

Українці п'ють квас віддавна

Квас – один з найвідоміших українських напоїв. Існує багато різновидів квасу: класичний хлібний, фруктовий, буряковий та інші.

Квас робили з давніх часів. Він був популярним серед селян та городян, адже чудово втамовує спрагу і є корисним для травлення. Тому цей напій був важливим елементом раціону, зокрема, під час польових робіт.

Як і всі попередні напої, його можна зробити вдома. Для цього слід взяти житній хліб, воду, цукор та дріжджі. Хліб нарізають кубиками, підсушують в духовці та заливають окропом. Після охолодження додають цукор і дріжджі. Суміш залишають бродити на кілька днів. Далі квас фільтрують і охолоджують.


Квас чудово втамовує спрагу і є корисним для травлення / Фото Shutterstock

Яблучник – фантастичний напій, про який часто забувають

У давні часи з яблук робили особливий напій – яблучник. Він має надзвичайно приємний аромат та смак. Часто яблучник вживали саме в холодну пору року.

Для приготування яблучника потрібні яблука, мед або цукор та спеції. Плоди натирають на тертці або вичавлюють сік, додають мед і спеції – корицю, гвоздику, мускатний горіх. Далі суміш варять на повільному вогні. Готовий напій настоюють і подають гарячим або холодним.

Таємничий напій козаків – варенуха

Варенуха – це старовинний український напій, виготовлений з горілки, меду та різних фруктів та спецій. Цей напій має насичений аромат та смак і зазвичай подається на свята.

Варенуха була популярна в Україні ще за часів козацтва. Здебільшого її готували на свята та урочисті події. Назва напою походить від процесу приготування, адже всі інгредієнти варять разом.

Для приготування варенухи потрібно взяти горілку, мед, сушені фрукти (яблука, груші, сливи) та спеції (корицю, гвоздику та перець). Всі інгредієнти змішують і настоюють кілька годин, а потім варять на повільному вогні. Після цього напій охолоджують і подають.

Цей напій зазвичай подається на свята / Фото Shutterstock

Українське вино має унікальний смак

Виноробство в Україні має багатовікову історію, яка сягає часів античності. Завдяки сприятливому клімату та родючим ґрунтам наша країна здавна славиться своїми виноградниками та вином. Сьогодні українське виноробство поєднує традиції минулого з сучасними технологіями, створюючи напої, що здобувають визнання на міжнародному рівні.

Перші згадки про виноградарство на території України датуються VI століттям до нашої ери, коли грецькі колоністи почали вирощувати виноград на півдні. В часи Київської Русі виноробство отримало розвиток завдяки монастирям, де активно займалися вирощуванням винограду та виготовленням вина.

З початку 2000-х років виноробна галузь почала активно розвиватися. Сьогодні в Україні існує близько 50 великих виноробних підприємств та численні малі виноробні, що виробляють високоякісні вина.

В Одеській, Закарпатській, Херсонській та Миколаївській областях вирощують різноманітні сорти винограду

  • традиційні європейські сорти, такі як Каберне Совіньйон, Мерло, Шардоне, Рислінг,
  • автохтонні сорти, що є унікальними для регіону – Одеський чорний, Сухолиманський білий та Тельті курган.

Українська горілка – м'яка та чиста, як сльоза

Горілка, один з найвідоміших українських напоїв, має довгу історію. Перша згадка про неї датована XV століттям. У ті часи цей напій використовували не лише для веселощів, а й для лікування. З часом горілка стала популярною на всій території України та за її межами.

Сучасну горілку виготовляють із зернових культур, таких як пшениця, жито або ячмінь. Процес виробництва включає декілька етапів: ферментацію, дистиляцію та фільтрацію. Важливою частиною цього процесу є очищення горілки, яке проводять, зокрема, крізь деревне вугілля або інші матеріали.

Українська горілка відома своїм чистим та м'яким смаком, що досягається завдяки ретельному очищенню та використанню якісної сировини. Тому не дивно, що багато українських виробників експортують свою продукцію до різних країн світу, де вона має шалений попит серед любителів міцних алкогольних напоїв.


Українська горілка відома своїм чистим та м'яким смаком / Фото Shutterstock

Перцівка, яку неможливо переплутати з іншим напоєм

Перцівка є однією з найпопулярніших українських настоянок. Для її приготування використовують горілку, червоний стручковий перець, мед або цукор, а також інші спеції до смаку. Процес досить простий: стручковий перець кладуть у пляшку з горілкою, додають мед або цукор, а потім настоюють кілька тижнів. Після цього напій фільтрують і розливають у пляшки.

Nemiroff пропонує "Українську медову з перцем" – настоянку, виготовлену за українським рецептом ХVІ століття / Фото Nemiroff

Готова перцівка має характерний гострий смак з приємною солодкуватістю та ароматом спецій.

Перцівка має оригінальний смак / Фото Shutterstock

Традиційні напої є невіддільною частиною української культури. Їх часто подають саме на свята, такі як Різдво, Великдень, весілля та інші урочисті події. Смачні напої символізують гостинність, добробут та є важливою частиною застілля.

Проте варто пам'ятати, що вишнівка, перцівка, калинник, та інші – це таки не просто напої, а символи національної ідентичності, зв'язок з минулим та вираження любові до рідної землі. І цим точно треба пишатися!