Таким чином відновлюють давню місцеву традицію, започатковану колись товариством пекарів Львова.
”Частували хлібом бідних і роздавали хліб. Тобто це було дійсно свято пекарства , свято пекарів. І ми цю традицію цього року також відновим. Ми також будемо роздавати короваї, які будуть на конкурсі представлені, будемо частувати людей”, - розповіла голова Гільдії приватних пекарів та кондитерів Львова Андрій Гудзоватий.
Дехто навіть, спеціально до смачного дійства, вигадав свої оригінальні рецепти. До прикладу, булочки з цукатами або ж з горіховою начинкою. Втім, понад усе пекарі переймались тим, щоб хліб був смачним та свіжим.
”Ну, пекли ми до ранку, до шостої години, В шостій годині останній хліб ще теплим поскладали на лоточки, щоб вже на 9-ту годину привезти сюди”, - розповіла технолог однієї з пекарень Галина Скамбара.
У Львові вирішили задовольнити смаки навіть найвибагливіших. буковинський, домашній, львівський з кмином, бородінський, цибулевий, ситній та навіть солодовий - це далеко не весь перелік хліба, який можна спробувати на святі. Гості ж тимчасом наголошують, хліб випечений за українською традицією, смачніший за будь-який інший.
”Місили в діжці оте тісто, підсипали муку ще, місили, товкли-товкли. І то, як випечуть, то він такий круглий. Як на полках виставлять, то він неділю-другу стоїть - і нічого йому нема. То тільки купив, вже поцвіло”, - каже гість фестивалю Петро Краєвський.
Свято, яке відновили у Львові, відтепер влаштовують і в інших регіонах. Вже у вівторок подібний фестиваль відбудеться у Рівному, а наступного тижня - в Івано-Франківську.