Саме у Фінляндію на Різдво приїздить чи не найбільше туристів. Ще б пак, кожна дитина мріє побачити Санта Клауса, діда Мороза чи Святого Миколая власною персоною. Щоправда, тут його називають екзотичніше - Йоулупуккі.
Не лише діти, а й дорослі пишуть листи зі своїми побажаннями доброму дідусеві. І хоч далеко не всі отримують у різдвяну шкарпетку омріяні “Мерседеси” та будинки біля моря, фінський Санта намагається компенсувати це надсиланням святкових листівок.
Однак, аби відчути справжній різдвяний дух не обов'язково їхати аж до Полярного кола. Усюди - від найменшого селища до гамірної столиці - на повну потужність тривають приготування до зимових свят. Вони розпочинаються наприкінці листопада з настанням Різдвяного посту. Фіни прикрашають двері різдвяними вінками, а у вікнах спалахують перші святкові вогники.
Генеральною репетицією свята є "піккуйоулу" - маленьке Різдво. Його відзначають в офісах підприємств і обов'язково зі святковою атрибутикою.
Власне декораціям у Фінляндії надають дуже велике значення. На кожному будинку - як на фасаді, так і всередині - розвішують гірлянди іграшок у традиційних святкових кольорах: червоному, зеленому та золотому.
А от до різдвяного столу у Фінляндії не такі вимогливі. Зазвичай, господині запікають курку, готують страви з картоплі. Не обходяться святкові застілля без різноманітних рибних делікатесів, смачного десерту, а особливо імбирних пряників "піпаркакку". Їх фіни їдять виключно на Різдво.
Також на святкових столах обов'язковим елементом є "ґльоґ" - скандинавський варіант глінтвейну. Цей безалкогольний напій готують з ягід з додаванням мигдалю, родзинок та різноманітних спецій.
Та святкування у Фінляндії не закінчуються разом з Різдвом. Вже наступного дня у Скандинавії відзначають День Святого Тапані. Люди влаштовують вечірки просто неба і вулиці міст наповнюються радістю та сміхом. Свято триває!