Коментуючи законодавчу ініціативу, керівник соціальних програм центру імені Разумкова Людмила Шангіна відзначає, що з калорійністю їжі середньостатистичного українця все гаразд, проте не з якістю.

"Людина повинна отримувати не тільки калорії, але і дуже багато мікроелементів, вітамінів. Ви ж знаєте, що зараз у нас, на жаль, почастішали випадки, коли діти помирають на уроках фізкультури. І навіть знижують нормативи через це. На мій погляд, це прямим чином пов'язано з якістю харчування. І тут загроза дійсно є", - заявила експерт в інтерв'ю радіо Свобода.

Закладене в законопроекті поняття граничної доступності продуктів харчування (якщо сім'я витрачає на їжу половину своїх доходів), Шангіна вважає фактичним узаконенням бідності. Крім того, середньостатистична українська сім'я витрачає на харчування не 50%, а 60-70% свого сукупного бюджету.

"У Європі середньостатистична сім'я витрачає 12-20% сукупних доходів на харчування. Вважати 50% граничним порогом означає, що ми можемо узаконити неприйнятну для європейської країни норму", - підкреслює вона.

За словами експерта, вирішувати проблему потрібно, підвищуючи доходи українських громадян, проте ні діюча влада, ні попередня про це не думали, навпаки - зараз Україна єдина в Європі декларує дешеву робочу силу як свою перевагу.