Аграрії скаржаться, нормальний хід дозрівання зерна порушено і чимала його частина наприкінці жнив згодиться хіба на корм для худоби. Аби підтримати аграріїв в уряді запропонували дещо знизити стандарти пшениці для випікання хліба - йдеться про збільшення граничної норми вмісту в злаці пророслих зерен.

"На сьогоднішній день помольна партія може формуватися із меншої кількості в складі зерна другого класу і з більшою кількістю зерна інших класів із збереженням гостівських показників. Професіонали мукомоли і хлібопеки, вони на сьогоднішній день витримають усі умови виробництва таким чином, що пересічний громадянин абсолютно не повинен відчути змін в якості хліба і так далі", - каже керівник експертної комісії з питань АПК Владислав Атрошенко.

Утім, пересічним українцям і зараз не весь хліб до душі. Кажуть - став швидко пліснявіти і черствіти. В Укрметртестстандарті ж пояснюють - у домашніх умовах хліб псується через порушення умов зберігання. А от запровадження нових стандартів може розтягнутися на роки.

"Тільки тоді, як усі точки зору будуть зібрані і всі нададуть погодження - тільки тоді ця зміна буде направлена на те, щоб її зареєструвати. Від того, що був дощ, або не було - за 5 хвилин такі речі не вирішуються, а тим більше - показники безпеки", - каже начальник відділу держ.реєстрації технічних умов ДП "Укрметртестстандарт" Євгенія Крицька.

Якість урожаю, кажуть контролери, на зміну сортів хліба, до прикладу, - "українського", "батону" чи "бородинського" не впливають, натомість виробники вигадують нові види випічки.

"Якщо в нас вже буде дійсно така дуже складна ситуація, що суттєво вплине на якість хлібу - можливо у нас буде більше хлібобулочних виробів нетрадиційного асортименту, до якого можливо не такі жорсткі критерії щодо використовуваної сировини", - каже начальник НТЦ ДП "Укрметртестстандарт" Людмила Кузьменко.

Тим часом в уряді заспокоюють – мовляв, Аграрному фонду уже наказали створити у кожній області запаси якісного зерна для хліба, і гроші на це дали.

"Ніхто не дозволить Держстандарту змінювати стандарти зерна і використовувати як продовольче зерно, яке може йти тільки після обробки на корм худобі. Ніхто цього не дозволить зробити", - каже прем`єр-міністр України Микола Азаров.

За оцінками аналітиків в нинішньому році до продовольчої пшениці можна буде віднести не більше 30-35% врожаю.