Уявіть, Ви платите 1000 доларів за обід - і отримуєте вишуканий делікатес або ж болісну смерть. Фугу буквально просочена смертельною отрутою - тетродотоксином. У одній рибині його достатньо, аби вбити 40 людей. У більшості країн світу страви з фугу заборонені. В “країні сонця, що сходить” рибу фугу готують спеціальні кухарі, які багато років навчаються цьому мистецтву.

“Кожен кухар впевнений у своїй роботі. Попри те, що риба-фугу отруйна, кожен шеф-повар має спеціальну ліцензію на приготування цієї страви. Тому, безпеку гарантовано”, - розповідає майстер з приготування риби фугу Окано Матамітсу.

Робота з фугу - кропіткий процес, мета якого - звести дію отрути до мінімуму. Кухар ножем відрізає плавники та внутрішні органи риби. Найбільше отрути у печінці, але водночас вона і є найбільшим делікатесом.

Особлива за смаком страва з фугу - це “фугусаші”. Перламутрові шматочки риби викладаються на круглу тарілку, часто у формі метелика чи птаха.

“Справжній смак риби фугу вдається відчути з плином років. У молодому віці тонкий присмак фугу не вдається відчути. З віком ви розумієте, що ця риба є дійсно смачною”, - каже професор академії дієтології Хедекі Фукуї.

Фугу для японців - риба священна. Хоч один раз в житті японець повинен скуштувати цю рибу, аби показати смерті, що він її не боїться, адже це по-самурайськи. Для безпечного приготування фугу робиться усе можливе, втім, щороку в Японії гине 30 людей після такого частування. Для іноземців - це кулінарний варіант російської рулетки.