Як пояснюють дослідники, утворення схожих на клітку водних структур можливе завдяки тому, що при змішуванні з етанолом геометрична конфігурація молекул води трохи змінюється. Автори, серед яких фахівці з Росії, досліджували п’ять сортів горілки — Skyy, Belvedere, Grey Goose, Oval і "Столичну".

Спектрографічний аналіз показав, що водні структури дещо відрізняються для кожного сорту. Учені припустили, що в кожному з типів горілки в "пастку" з молекул води потрапляє різна кількість молекул етанолу.

Найбільше структур з молекул води виявилося в сортах Belvedere і Oval. Учені підкреслюють, що цей факт не означає переваги цих сортів над іншими, вона характеризує смакові особливості напоїв у цілому. При зовнішніх впливах, наприклад, сильному трясінні, водні структури можуть руйнуватися, відповідно, смак буде змінюватися.

Висновки дослідників зустріли скептичну реакцію колег. Деякі вчені зазначають, що подібні структури можуть існувати в суміші води та етанолу, однак для цього необхідні низькі температури та високий тиск. У нормальних умовах утворення "клітин" малоймовірно - їх формування може бути тільки випадковим процесом.