Відтак, кажуть, за відсутності впливу держави на цю ситуацію, галузь може просто зникнути з українського аграрного ринку.

Віталій Завадський (директор підприємства з виробництва яловичини): “Для того, аби Україна була з м’ясом потрібно: державна підтримка, насамперед в частині законодавчого врегулювання, ввозу, бо на сьогодні забезпечення України яловичиною недостатнє, вона просто завозиться”.

Натомість у профільному міністерстві констатують - імпорт м’яса у І кварталі цього року значно скоротився. Завезли його на 40% менше, ніж у той же період 2009-го - до 60 тисяч тонн.

Микола Присяжнюк (міністр агрополітики України): “Державний комітет ветмедицини більш відповідально підійшов щодо якості імпортованого м’яса, і ми розуміємо, що, по великому рахунку, дешевше м’ясо - це або неякісне, або 3-4 сортів, і ми це контролюємо”.

За таких умов вітчизняне тваринництво починає розвиватися, констатують аналітики. Так, за І квартал значний приріст поголів’я продемонструвало свинарство - 19%, велика рогата худоба - 14%, та птиця - 5%. Реалізація м’яса вцілому зросла на 8%, а, зокрема, свинини - майже на чверть.