Наш організм не може самостійно синтезувати усі вітаміни або синтезує їх у недостатній кількості. Тому так важливо отримувати їх з їжею. Адже, саме ці крихітні органічні сполуки забезпечують в організмі процеси необхідні для життя.
Зокрема, вітамін А допомагає протистояти інфекціям. Він міститься в молоці, яєчному жовтку, моркві та шпинаті. Інший важливий вітамін - С. Відсутність цього вітаміну викликає цингу, розхитуються зуби, стають крихкими кістки. Багаті вітаміном С апельсини, кабачки, томати.
Вкрай важливий також вітамін D. Він необхідний для правильного розвитку кісток і зубів у немовлят. Цього вітаміну чимало в риб’ячому жирі, печінці і яєчному жовтку. Сонячне світло також забезпечує нашому організму вітамін D.
Вітамін Е, який міститься у горіхах і рослинних оліях, захищає клітини від вільних радикалів, позитивно впливає на функції статевих і ендокринних залоз. Особливо корисний для літніх людей, адже сповільнює старіння.
Незамінними вважаються і вітаміни групи B, адже стимулюють імунну систему і служать основним живленням для мозку.
"Вітаміни вкрай потрібні, але найкраще їх отримувати через їжу. Овочі, фрукти, риба, м’ясо, молочні продукти стануть в пригоді", - каже С'ю Баїк з Британської асоціації дієтологів.
Але, чи можна замінити природні вітаміни штучними? Лише незначною мірою. Адже, аптечна таблетка вітаміну С поповнить лише одним вітаміном, а природа вклала у "живі продукти" мінеральні та інші речовини, що посилюють його дію. Без мінеральних речовин вітаміни не засвоюються.
До того ж вітаміни, які можна легко придбати в будь-якій аптеці, є концентрованими, і приймати їх слід обережно. І не забувайте, для організму шкідливий не лише дефіцит вітамінів, але й їх надлишок.