“Якщо людина має алергію до пилку берези, нерідко вона має перехресну харчову алергію до яблук або до горіхів. Та людина, яка має алергію до пилку амброзії, в період загострення - не вживала б бахчових. Є люди, які страждають алергією до пилку соняшників, зрозуміло, що взагалі і в час загострення - ніякої халви, ніякого насіння”, - радить головний алерголог Києва Лілія Романюк.
Пік загострення реакцій - період цвітіння дерев та рослин. Нині найчастіше алергіки скаржаться на пух з тополі. Та вирубувати дерева - не вихід. Реакція на тополі - це наслідок бруду з міських вулиць, який переносить з собою пух. Значно більшу алергію викликає вільха, береза та дуб.
"Якщо б наше навколишнє середовище не було настільки забруднено, як зараз, і комунальні служби слідкували б за тим, щоб міста були чистішими, не вирубували б дерева і забудовували б до нестями те ж місто, то воно б і пилок рослин був би для нас так само, як і тисячоліттями наші предки контактували, і не було такого поширення цього захворювання”, - переконана Лілія Романюк.
Киянин Олександр Савоста вже 20 років скаржиться на погане самопочуття - переважно навесні та восени. Каже, виявив у себе астму у 35 років і з того часу не розлучається з інгалятором. Лікував постійно нежить та поліпи.
“Відчув, щось тисне в грудях. Я нічого не чув про астму і людей таких не зустрічав. Думав, що поболить, та й пройде, але потім далі продовжувало тиснути і тиснути, і я звернувся в поліклініку. Полікуюся - і починається знову, починаю користуватися інгалятором. Застуда починається, нежить, місяць-два - і пішло-поїхало”, - каже алергік Олександр Савоста.
Як підкреслюють лікарі, 70% кожного застудного захворювання - це наслідок алергії - пилкової чи харчової. Відтак, медики радять вчасно звертатися до фахівців.