Також козаки на Різдво хизувалися бойовою майстерністю. За кожним бійцем у лаві закріплювалося місце, яке передавалося у спадок. Сучасні січовики від традицій не відходять. Кажуть відчули неймовірне задоволення та омолодилися.

“Це вихлоп адреналіну, але з любов'ю. Тому що лава закінчується братанням. Ми ж не кажемо про бокс, боротьбу, що це бійки. Це спорт. Лава - це народний спорт. І були різні забави: і рукоборство, і стрільба з лука, Козаки показували своє вміння на свята, показували, які вони воїни, як вони можуть захищати свою землю”, - каже президент Всеукраїнської федерації СПАС Олександр Притула.

Жоден козак не міг уявити Різдва без куліша. Саме ця каша давала силу січовикам у боях. Куліш варили як вдома так і в походах.

“Зараз дієтологи нам пропонують вживати рідку їжу, друге, третє. У козаків не було можливості розділяти прийом їжі. Тому – куліш”, - каже козак Олекса Сич.

Каша, сало, морква, буряки та спеції і куліш готовий. Страву оцінили й численні гості свята Різдва у Запоріжжі. Після обіду та коляди. Помірятись силами Лава на лаву вирішили майбутні козаки.