Хліб створили, ризикуючи життям

Рецепт розробила відома шеф-кухарка та волонтерка Ольга Мартиновська, яка родом із Миколаївщини, повідомляє 24 Канал із посиланням на Newfood. Вона створила традиційну паляничку з місцевого зерна та овочеві закуски з продуктів, вирощених на очищених від мін землях.

Читайте також В Україні восени подорожчали продукти: на що ціна зросла найбільше

Це – найдорожча і найцінніша страва у світі, адже для її створення довелося розмінувати майже 6 000 гектарів території, залучити спеціальну техніку та отримати фінансову підтримку від міжнародних партнерів,
– розповідають організатори проєкту.

Скуштувати унікальну страву можна до 5 листопада 2024 року в київських ресторанах "Бути Sofie" та "Odesa".

Крім того, арт-проєкт "Soul of Soil" був представлений на Конференції з протимінної діяльності (UMAC-2024) у Швейцарії, де привернув увагу до масштабів мінної небезпеки в Україні та наслідків для сільського господарства.

Цікаво! "Soul of Soil", що в перекладі з англійської "Душа землі", є масштабним спільним проєктом Міністерства економіки України, Програми розвитку ООН, соціального підприємства "Моїм.Рідним" та відомої шеф-кухарки й інфлуенсерки Ольги Мартиновської. Ініціатива також підтримується особисто Першою віцепрем’єр-міністеркою – Міністеркою економіки України Юлією Свириденко.

Організатори проєкту говорять, що на сьогодні лише на Миколаївщині замінованими залишаються близько 754 тисячі гектарів. Один гектар землі може дати приблизно 4 тонни зерна, а відтак розмінування цих територій дозволило б експортувати світу до 3 мільйонів тонн зерна, що дорівнює 1,66 мільйона тонн борошна або майже 3 мільярдам хлібин.