До стану сп’яніння птахи доводять себе несвідомо. Річ у тім, що плоди поширених тут фруктових дерев містять ферменти, які за ефектом близькі до алкогольних напоїв. На перший погляд, папуги напідпитку здаються кумедними, але екологи кажуть, що такі гулянки можуть мати серйозні наслідки.
“Папуги піддають себе загрозі, адже сп’янілими вони масово валяться з дерев і стають легкою поживою для хижаків”, - каже еколог Майкл Берріт.
Як наслідок, в сезон дощів популяція папуг різко скорочується, порушуючи баланс біосфери. Як зарадити проблемі екологи не знають. Дехто навіть припускає, що це щорічна сезонна епідемія, а не просто пташиний запій. Симптоми сп’яніння не зникають у папуг 2, а то й 3 дні, і це не зовсім схоже на дію плодових ферментів, кажуть ветеринари. Втім наразі це лише здогади.