Один з бійців розповідає, що є досвід харчування плазунами різними. Ловили і їли. Також доводилось їсти одну банку тушонки на чотирьох. Він відчув на собі, що таке армійський голод. Каже було таке, що триденний запас харчів їли цілий місяць. І щодня – одне й те саме. Особливо приїлася армійська тушкованка.
А коли ти її відкриваєш – викидаєш більше половини комбіжира, і залишається якесь м'ясо. Коли читаєш на тій банці, що то за м'ясо, якісь там ошметки, вироботка, шкіра, то ти розумієш, що ти вживаєш,
— згадує боєць.
А от в присутності бійця із позивним "Ленін" краще не згадувати про консервовану кільку, бо кожен із них тої кільки наївся так, що напевно набагато років наперед відвернуло.
Нарікання бійців почули нарешті й урядовці. І вирішили урізноманітнити солдатське меню. До пайка додали сало, мед та питну воду. Трохи збільшили норму м'яса та урізали хліба. Головний дієтолог Олег Швець змінами задоволений. Каже, врахували усі побажання лікарів.
М'ясо за документами насправді є цією злощасною тушкованкою, яка так набридла хлопцям на фронті. Волонтер Святослав каже, навіть покращений український пайок не витримує жодної критики.
По натовському пайку там написано: один день вони їдять курятину, другий – свинину, третій – телятину, четвертий – індюшатину. У нас взагалі просто м'ясо. Навіть не написано, яке це має бути м'ясо,
— пояснює волонтер.
Завдяки волонтерам, від голоду хлопці вже точно не вмирають. А декому щастить і суп зварити, й навіть вареники.
До речі, скільки коштуватиме державі одноденний оновлений пайок – у Міноборони поки не кажуть. Старий обходився у 50 гривень.